Inspirováni Gauguinem i Sérusierem. Národní galerie mapuje působnost českých umělců v Bretani na přelomu 19. a 20. století

Inspirováni Gauguinem i Sérusierem. Národní galerie mapuje působnost českých umělců v Bretani na přelomu 19. a 20. století 

V paláci Kinských na Staroměstském náměstí v Praze se od 16. listopadu potkávají přední čeští výtvarníci 20. století se svými francouzskými protějšky, v čele s Paulem Gauguinem. Výstava představuje krajiny a motivy z Bretaně očima Alfonse Muchy, Františka Kupky, Toyen a dalších umělců.

Drsná krajina francouzské Bretaně odjakživa přitahovala umělce a na přelomu 19. a 20. století se díky tzv. pontavenské škole, pojmenované dle městečka Pont-Aven, stala významným uměleckým centrem moderního umění. Do nejzápadnější části Francie se sjížděli nejprogresivnější malíři tehdejší doby a inspirovali se tvorbou francouzských autorů, jako byli Paul Gauguin, Émile Bernard nebo Paul Sérusier,“ uvedla kurátorka výstavy Anna Pravdová.

Výstava Bonjour, Monsieur Gauguin: Čeští umělci v Bretani 1850–1950 přibližuje tamější českou působnost v tomto období. „Bretaň vedle Paříže patřila k jejich nejčastějším destinacím. Jezdili tam po stopách svých slavných předchůdců, na místě je ale inspirovala především příroda a místní zvyky,“ dodala kurátorka.

Návštěvníci si prohlédnou obrazy s bretonskými motivy od Jaroslava Čermáka, Antonína Chittussiho, Alfonse Muchy, Josefa Čapka, Františka Kupky, Jana Zrzavého, Aléna Diviše, Toyen a Jana Křížka. Výstava zároveň ukazuje, jaký vliv měla na jejich tvorbu zmíněná pontavenská škola.

Název výstavy odkazuje na stejnojmenný významný obraz od Paula Gauguina, který najdeme ve sbírce Národní galerie v Praze. „Dílo je parafrází obrazu Bonjour, Monsieur Courbet, který viděl Gauguin při společné návštěvě muzea s Vincentem van Goghem – oba je nesmírně zaujal. Na rozdíl od Courbeta Gauguin zobrazuje sám sebe čelem k divákovi a rovného kolemjdoucí bretaňské venkovance,“ vysvětlila Kristýna Hochmuth z kurátorské dvojice výstavy.

Výstava bude v pražském paláci Kinských k vidění do 17. března 2019.

Jan Zrzavý: Přístav v Bretani. 1930 © archiv NGP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha - Palác... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!