5 akcí, kterými si v Praze připomeneme události 17. listopadu

5 akcí, kterými si v Praze připomeneme události 17. listopadu 

V příštím roce uběhne třicet let od událostí 17. listopadu. I letos však budou oslavy svobody v Praze velkolepé. Přednášky, pietní akce, oslavy i hudba – v Praze si můžete přijít zavzpomínat na příběhy a události 17. listopadu 1989 hned na několik míst.

Den otevřených dveří ČTK

Česká (dříve Československá) tisková kancelář je s našimi moderními dějinami spojená víc, než si lidé myslí. ČTK byla svědkem nejdůležitějších i nejsmutnějších momentů české, respektive československé historie. V sobotu poprvé otevře své dveře veřejnosti. Přijďte se podívat, jak se tvoří a distribuuje nejrychlejší zpravodajství jedné z národních tiskových agentur. Zájemci nakouknou nejen do zákulisí přípravy zpravodajství a newsroomu, prohlédnou si také historické fotografie, zprávy a videa, a také technologické pomůcky novinářů včetně starých fotoaparátů. Návštěvníci se stanou svědky přípravy reálného zpravodajství z oslav výročí 17. listopadu.

Korzo národní 2018

Už po páté se do oslav 17. listopadu zapojí studentská iniciativa Díky, že můžem, jež stojí za akcí Korzo Národní. „Přijďte říct ‚Díky, že můžem‘ na Národní třídu,“ hlásá spolek. Na čtyřech pódiích se představí například The Tap Tap, Ghost of You, pěvecký sbor FESTA ACADEMICA, písničkářka Katarzia a mnoho dalších. Letos poprvé můžete navštívit program také v interiérech divadel na Národní třídě. Těšit se můžete na inscenace Národního divadla či Spitfire Company. Více o divadelní scéně se dozvíte v samostatném článku. Přímo na ulici proběhne debata Sametový speciál v režii DVTV.

V tradičním ‚Obýváku Václava Havla‘ si můžete už po čtvrté přijít na počest prvního polistopadového prezidenta poslechnout osobnosti českého kulturního i společenského života, jako jsou Zdeněk Svěrák, Anna Geislerová, Olga Sommerová nebo Michael Žantovský. Potkejte se s Janem Potměšilem, Petrem Pithartem či Petrou Procházkovou v příjemném ‘domáckém’ prostředí a oslavte svobodu s knihou v ruce. Od 20 hodin se pak bude v Obýváku promítat přímý přenos z předávání Cen Paměť národa.

Den boje za svobodu a demokracii v Národní galerii

Národní galerie v Praze otevírá u příležitosti oslav Den boje za svobodu a demokracii své expozice zdarma. Volné vstupy mohou návštěvníci využívat na všechny stálé expozice ve Veletržním paláci, Klášteru sv. Anežky České, Šternberském paláci a paláci Kinských. Ve Veletržním paláci se můžete navíc zúčastnit komentovaných prohlídek zdarma bez nutnosti rezervace.

Koncert pro budoucnost 2018

V rámci Festivalu svobody se i v letošním roce na Václavském náměstí uskuteční Koncert pro budoucnost, kterým celý festival vyvrcholí. Pod koněm proběhne bohatý program plný hudby a projevů nejznámějších osobností kulturního a veřejného života. O koncertní část se postará například Barbora Poláková, Ondřej Ruml, Pražský výběr, Prago Union, Ghost of You či Katarzia. Těšit se můžete ale i na další osobnosti, jako jsou Tereza Voříšková, Eva Holubová, Pavel Liška, Petr Kolář, Tomáš Halík a další. Celou akci bude moderovat Jindřich Šídlo a Iva Pazderková.

Průvod Sametové posvícení 2018

V sobotu vyvrcholí satiricko-karnevalovým průvodem festival 100 roků satiry, který se koná po sedmé. Letos s mottem: Situace je nadmíru výtečná! Přijďte oslavit svobodu trochu netradičně a s nadhledem. Studentské a občanské iniciativy se pomocí masek, přenosných objektů a živé hudby vyjádří k aktuálním a důležitými tématům, kterým bychom měli věnovat pozornost. Průvod odstartuje ve 13 hodin z Náměstí Republiky a slavnostního zahájení se chopí Anatol Svahilec. V 15 hodin je naplánováno defilé masek na Kampě a v 16:30 by měl průvod dorazit na Národní třídu. Průvod ukončí v 18 hodin fireshow zpět na Náměstí Republiky.

A kam se vydáte 17. listopadu vy?

Foto: Marek Příhoda

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!