Největším Grindewaldovým zločinem, který nezachrání ani Jude Law, je předvídatelný děj bez zvratů. Naštěstí je tu hrabák

Největším Grindewaldovým zločinem, který nezachrání ani Jude Law, je předvídatelný děj bez zvratů. Naštěstí je tu hrabák60%

David Yates rozpitval Grindewaldovy zločiny do více jak dvou hodin, důležitých chvílí je v nich ale zhruba stejně jako relikvií smrti. Většina z nich překvapivě přijde až na konci, tvůrci nám k nim ale od začátku dávají „nenápadná“ vodítka. Zapomněli asi, že jejich publikum vyrostlo a zvládlo by i náročnější vyprávění.

Po dvou letech se opět vrácíme do kouzelnického světa, za sedmnáct let už je to po desáté. Na příbězích o Harrym Potterovi, Hermioně, Ronovi a Brumbálovi vyrůstala nejméně jedna generace. Každý tenkrát snil, že najde ve schránce dopis z Bradavic (a někteří doufají dodnes). Je proto těžké si uvědomit, že se světem, ve kterém kdysi chtěl žít každý z nás, to jde z kopce.

Kluka s jizvou ve tvaru blesku museli každopádně diváci chtě nechtě opustit, prázdné místo v srdci jim měla nahradit Fantastická zvířata. Částečně ano. Všechny potvůrky byly tak roztomilé, že si ani nestačili všimnout, že celé té nablýskané nádheře chybí děj. V podobném trendu pokračují i Grindewaldovy zločiny.

Důležitých momentů stejně jako Naginiho prstů

Režisér David Yates posunul příběh nanejvýš za roh, přesto zvládl natočit přes dvě hodiny trvající blockbuster. Absenci příběhu se mu někdy daří maskovat jiskry šlehající nebo chaluhami porostlou bestií, většinu času se ale na plátně nic neděje, jen jedna postava hledá druhou. Ze všeho nejvíc to ale vypadá, že J. K. Rowlingová hledá výmluvu, jak "proboha" ten scénář natáhnout do pěti filmů

Yates v minulosti mluvil o tom, že se příběh bude stále více proplétat s původní ságou. Je tedy logické, že zabrousí i na půdu školy v Bradavicích a objeví se v něm i Brumbál. Štafetu po Michaelu Gambonovi převzal Jude Law a naneštěstí neměl moc příležitostí ukázat divákům svůj herecký um. Nicméně vypadá to, že se mu v podobě nejmocnějšího kouzelníka 20. století zalíbilo. Proplétání Fantastických zvířat s Harrym Potterem má potom ještě jednu výhodu, každý bude nostalgicky vzpomínat a nevšimne si, že už není v těch starých Bradavicích.

Hrabák v hlavní roli

Další nové postavy (ani zvířata) bohužel nestojí ani za řeč. Objeví se na plátně vždycky na tak krátkou dobu, že se nad nimi divák nestihne ani zamyslet. Přitom osud takového uvězněného hřiváka, který se dokáže jedním skokem dostat z jednoho konce Paříže na druhý, by vyprávění mohl jedině obohatit. Na plátně se dlouho neohřeje ani stařičký Nicolas Flamel, který se tváří jako potterovský mistr Yoda. Tvrdí, že ho bolí i podání ruky, a nakonec pomáhá zahnat Grindewalda. Jak udělat Kámen mudrců se ale zase nedozvíme.

Obecně se v Grindewaldových zločinech objeví spousta momentů, které jakoby mimochodem projdou kolem vaší pozornosti. Zřejmě budou podstatné pro další pokračování, teď ale kvůli nim snímek působí spíš nedotaženě a útržkovitě. 

Naštěstí se opět objeví dvě oblíbené postavy z prvního dílu, kůrolez Větvík a hrabák, nebo spíš rodinka hrabáků. Podle podivného čarodějného krtka navíc poznáte, že se bude něco dít. Nakonec se z malého loupežníka stane i největší hrdina celého příběhu. Alespoň na konci nám totiž autoři dopřejí trochu toho magického vzrušení, ať už v podobě boje, nebo jediné nečekané pointy.

Předem známá pointa

Zbytek zvratů tvůrci stihli vyzradit už v traileru (například kdo je to vlastně Nagini), a nebo prostřednictvím některé z postav, ještě než se cokoli událo. David Yates společně s J. K. Rowlingovou evidentě podceňují své publikum. Zřejmě jim nedochází, že stejně jako vyrostl Harry, vyrostli i oni a už se nedají jen tak lacino opít roztomilým barevným zvířátkem. Potřebují promyšlený příběh s alespoň několika dějovými odbočkami, pár akčních scén a překvapení, která neodhalí už z dálky.

Tvůrci pár kouzel nakonec vyčarovali, ale na magický příběh, jakým byla sága o Harrym Potterovi, to nestačilo. Zatím Fantastická zvířata působí podobně jako Hobit, málo muziky za hodně peněz. Pro fanoušky potterovské ságy budou ale i tak malou náhražkou jejich filmové drogy. Neuvědomí si, že ta pravá se už dávno přestala vyrábět a že dealerovi už jde jenom o peníze. Ostatní ale nesmí zapomenout, že většina filmu je jen krásné barevné pozlátko bez významu.

Kdy a kde dávají film: Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!