Fronta na pomeranče i domácí umění. Vzpomínku na normalizační Vánoce přináší výstava v Tančícím domě

Fronta na pomeranče i domácí umění. Vzpomínku na normalizační Vánoce přináší výstava v Tančícím domě 

Jak se slavily zimní svátky v Československu sedmdesátých a osmdesátých let? Vánoční nákupy, tradice i zimní módu normalizační éry přibližuje výstava Retro zima za socíku v Tančícím domě v Praze.

Galerie Tančící dům pokračuje na vlně retra – tentokrát se soustředí na zimu a vánoční svátky, jak si je mnozí pamatují ze 70. a 80. let. Výstava Retro zima za socíku, jejíž autorkou je Jana Sommerová, zahrnuje téměř 1300 originálních předmětů, a to jak ze soukromých sbírek, tak i z archivu České televize či Barrandovských ateliérů.

Z výstavy Retro zima za socíku. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Mnozí z nás má tuto dobu stále v živé paměti, ale výstava je určená pro všechny generace. Někdo si přijde zavzpomínat, někdo naopak nahlédnout do nepříliš vzdálené minulosti,“ uvedl ředitel galerie Robert Vůjtek.

Výstava se dělí na tři části. První s názvem Kaleidoskop zimní zábavy v přízemí představí všechny aspekty normalizačních Vánoc. Nechybí zde ozdobený stromek, sbírka tzv. domácího umění zaměřená na vánoční dekorace nebo žigulík přetékající dárky. Najdete tu také nainstalovanou dobovou kuchyni a obývací pokoj vyzdobenou ve vánočním stylu. Potkáte se tu s mikulášskou trojicí i Kašparem, Melicharem a Baltazarem.

Z výstavy Retro zima za socíku. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Další podlaží pojmenované Ukáž, čo vieš! myslí především na nejmenší návštěvníky, na které tu čeká interaktivní herna. Prohlédnout si zde můžou také ilustrace s vánoční tematikou nebo si sestavit stavebnici. Zároveň si zde mají možnost vyrobit masky čerta nebo Mikuláše a také masopustní masky – i tento svátek výstava připomíná.

Expozice Fronta na Ježíška v nejnižším patře se věnuje socialistickým předmětům každodenní potřeby i nedostatkovému zboží. K vidění je tu tehdejší elektronika od podniků Eta či Tesla a také ukázka dobového oblečení, především zimních módních kousků. To se buď dalo koupit v sektoru, nebo si ho lidé šili na stroji doma podle zahraničního časopisu Burda. Organizátoři výstavy sem také umístili dlouhou předvánoční frontu na exotické ovoce.

Z výstavy Retro zima za socíku. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Výstavu můžete v Galerii Tančící dům navštívit od 14. listopadu do 3. března 2019 každý den od 9 do 20 hodin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Galerie Tančící dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!