Pražská Noc divadel 2019 nese téma Divadlo a svoboda

Pražská Noc divadel 2019 nese téma Divadlo a svoboda 

Již 7. ročník Noci divadel, největšího divadelního svátku v roce, letos proběhne v předvečer 30. výročí sametové revoluce. 16. listopadu se tak můžete vydat nejen na tradiční i netradiční prohlídky běžně nepřístupných prostor zákulisí, nejrůznější workshopy, impro show, akce pro děti či vernisáže výstav, ale také na speciální programy s tématem Divadlo a svoboda.

Divadlo Kampa

V Divadle Kampa se od 19:00 hodin můžete těšit na Divadlo UJETO s hororózním příběhem na motivy bratří Grimmů a Tima Burtona s názvem Hrobníkova nevěsta. Od 19:30 odstartuje čtení z knihy Jmenuji se Orel autorky Romi Greyové a od 20:15 ukázka ze zbrusu nového Kabaretu Pepe, který pro Divadlo Kampa připravila herečka a muzikantka Petra Bílková. Večer zakončí od 20:45 hodin improvizační uskupení Samé vody, které se bez příprav, bez scénáře, bez kostry a bez bot pokusí tvořit a splétat příběhy, které mu vnukne daný okamžik. Vstup na veškerý program je zdarma, nutná je předchozí rezervace.

Národní divadlo

Národní divadlo připravilo ve svém Anenském areálu projekt Podoby svobody. Od 17:00 do 20:00 hodin se zde můžete vydat na jazykově rozverný špacír, při kterém rozpletete historické nitky mezi budovou a slovem svoboda. Chybět nebude ani odpolední tvořivá dílna pro děti, ve které si vyrobí svůj osobní divadelní deník.

V rámci dalších programů budete moci nahlédnout třeba do Divadelního a Hudebního archivu nebo se v herecké zkušebně Činohry v Anenském areálu zaposlouchat do zajímavého konceptu scénického čtení divadelních her Václava Havla. A pokud budete chtít, můžete si zkusit být na chviličku i hercem.

Nová scéna ND zve od 21:00 do 22:00 hodin na mimořádné prohlídky Laterny magiky a jejího zákulisí, při nichž se podíváte na scénu i do míst, kde vládnou technici, garderobiérky, maskérky a kde se umělci připravují na vystoupení. Na všechny programy vyjma programu Podoby svobody je nutná předchozí rezervace, kontakty a podrobný program naleznete zde.

Noc divadel v Divadle pod Palmovkou. Foto: archiv Noci divadel

RockOpera Praha

RockOpera Praha zve již od dopoledne zdarma na workshopy Rockové akademie, při nichž poznáte nejrůznější pěvecké techniky, fyzické herectví a šálovou akrobacii. Večerní program ve foyer divadla láká od 19:00 do 22:00 hodin na písňové pásmo studentů Rockové akademie, talk show na téma svoboda v hudební tvorbě, nahrávání CD a podnikání v hudbě či autorské čtení publicisty a spisovatele Jiřího Štrauba, který představí ukázku ze své spisovatelské novinky za doprovodu několika "srandopísní" z jeho tvorby. Vstup volný.

Divadlo Kámen

Divadlo Kámen zahraje od 20:00 hodin svou poměrně veselou frankensteinovskou baladu OK plus F pojednávající o svobodě tvorby a (ne)iluzích, které prožíváme v divadle i v životě. Od 21:30 hodin bude následovat debata diváků a sociologů na téma Svoboda (divadelního) umělce v současném Česku, které se zúčastní sociologové Miroslav Paulíček a Veronika Gigalová. Moderovat ji bude režisér Petr Odo Macháček. Vstup na oba programy volný.

Městská divadla pražská

Ve foyer Divadla Komedie si nenechte od 17:00 hodin ujít vernisáž výstavy Divadlo a revoluce, na kterou od 18:00 hodin naváže beseda Sametová divadla s Liborem Vodičkou a Bárou Štěpánovou. Na obě akce je vstup volný. Již za klasické vstupné pak můžete od 19:30 navštívit představení Sláva a pád krále Otakara.

Divadlo ABC zve od 16:30 na lektorský úvod k představení Andělé v Americe, které se odehraje od 17:00 hodin (klasické vstupné). Divadlo Rokoko uvede od 17:00 hodin představení Otec (klasické vstupné), od 19:00 budou v jeho foyer zdarma probíhat testy na Alzheimerovu chorobu s Centrem Seňorina.

Studio Ypsilon

Ve Studiu Ypsilon se můžete těšit na komentované prohlídky zákulisí s písničkami a scénickými ukázkami z nově připravované inscenace Spálená 16, při nichž ale uslyšíte i řadu starších ypsilonských evergreenů a čerstvé novinky ze současného života divadla. Chybět nebude ani diskuze mezi členy hereckého souboru Ypsilonky a návštěvníky na téma Divadlo a svoboda moderovaná ředitelem divadla Janem Schmidem a dramaturgem Jaroslavem Etlíkem. Začátky prohlídek v 18:00, 19:00, 20:00 a 21:00 hodin, nutná je předchozí rezervace za symbolických 20 Kč

Další část programu s promítáním dokumentů o minulosti i současnosti Ypsilonu se bude odehrávat v prostoru pasáže a divadelního klubu, který bude otevřen pro všechny, kteří půjdou náhodou kolem.

Noc divadel ve Studiu Ypsilon. Foto: archiv Noci divadel

Divadlo pod Palmovkou

Divadlo pod Palmovkou zve na prohlídky divadelního zákulisí, jímž vás provedou jeho herci. Uvidíte jak vypadají herecké šatny, kde se skladují rekvizity a jaké je jeviště z pozice herců. Prohlídky budou probíhat již dopoledne od 10:00 do 13:30 hodin každých 15 minut.

Od 13:00 hodin zde můžete zhlédnout dokument České televize k 70. výročí založení stálého profesionálního divadla v Libni s názvem Palmovka a 8 minutový dokument Vzpomínky na divadelní stávku 1989 - Studio PalmOFFka

Ve zkušebně Divadla pod Palmovkou pro vás bude od 10:00 a 11:30 hodin připraven workshop divadelní improvizace s Michaelou Puchalkovou. Veškeré programy jsou po předchozí rezervaci zdarma.

Institut umění – Divadelní ústav

Institut umění – Divadelní ústav, jenž je českým koordinátorem celé Noci divadel, připravil speciální rodinný program, který navazuje na téma letošního ročníku Divadlo a svoboda. Od 14:00 do 17:00 hodin se děti od 6 let a jejich rodiče mohou zúčastnit dobrodružné hry s názvem Svoboda: Dá se to jíst? Součástí je také animační dílna s lektorkou Jitkou Petrášovou, ve které si vyzkoušíte technikou ruční stop-motion animace tvorbu vlastního krátkého videa na téma Svoboda. Vstup je volný a bez rezervace.

Od 14:00 do 16:30 hodin budete moci v Malém sále IDU sledovat přímý přenos z demonstrace na Letenské pláni, od 15:00 a 17:00 hodin proběhnou komentované prohlídky Informačně-dokumentačního oddělení IDU a od 19:00 hodin jste zváni na vernisáž výstavy Divadlo a svoboda: První dekáda nezávislosti českého divadla po roce 1989. Na recepci budovy IDU pro vás bude od 14:00 do 20:00 hodin otevřené i infocentrum Noci divadel.

Noc divadel ale proběhne i na mnoha dalších místech České republiky, na jejichž přehled se můžete podívat zde. Celkem se do akce zapojí přes 100 divadel, souborů a institucí z více než 30 českých měst. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!