5 alternativních výstav umění v Praze, které stojí za to vidět do konce roku

5 alternativních výstav umění v Praze, které stojí za to vidět do konce roku 

Pokud jste již unavení konvenčními výstavami, máme pro vás tipy na výstavy mladých umělců v hlavním městě. Jde převážně o realistickou malbu, expozice jsou spíše menší, často v zajímavých prostorách a vstup je zdarma.

1. Leoš Suchan: Barokní kavárna

Ve smíchovské Kavárně co hledá jméno najdete do 2. prosince výstavu Leoše Suchana, který rád střídá dva opačné póly – na jedné straně hyperrealismus, na druhé abstrakci. Nejinak je tomu v případě Barokní kavárny, a vy máte tak jedinečnou příležitost dát si šálek něčeho dobrého a při tom porovnávat, který z typů vyjádření vám sedí víc. Důkladné, pečlivě zpracované, skoro až chladné obrazy lidí, zvířat a předmětů? Nebo energické až vášnivé tahy barvou na nekonkrétních plátnech? Nebo se vám líbí právě kombinace obojího?

Leoš Suchan – Moka, foto archiv autora

2. Klára Sedlo: Podprahové sdělení

V Galerii na Miladě zahájí ve čtvrtek 15. listopadu výstavu svých prací Klára Sedlo. Dlouhodobě se zajímá o způsoby našeho vnímání a její obrazy bývají plné předmětů, zvláštních postav a symboliky. „Moje nejnovější plátna jsou vlastně symbolická zátiší – vidíte samotné předměty přibité na stěně, ale také stínohru kolem, které vytváří další vrstvu, například hory, a tak celý obraz může působit jako skrytá krajina,“ uvedla malířka o tom, co na výstavě uvidíte do 27. prosince.

Lesní čarodějka od Kláry Sedlo, foto archiv autorky

3. Jirka Houska: Rovnováha

Ve čtvrtek 15. listopadu odstartuje i jiná výstava, a to nejnovějších obrazů Jirky Housky v Knupp Gallery v Revoluční ulici. Půjde o akty, krajiny a v neposlední řadě o výjevy z 10. století, které budou použity v historickém románu Ewraker. Výstava potrvá do 5. prosince.

Jirka Houska – Portrét knížete Leszka, foto archiv autora

4. Adam Kašpar: Mapa hor

Máte-li rádi přírodu, neměli byste minout výstavu, která se chystá v Nové galerii. Vernisáž se koná 22. prosince, výstava potrvá do 4. ledna. Adama Kašpara můžeme směle nazvat krajinářem, avšak v jeho případě nejde jen o prostou fascinaci krásou viděného. Mladý malíř má totiž i nezanedbatelné znalosti geologie a při vnímání krajiny dokáže proniknout doslova do hloubky, pod povrch. To dává jeho obrazům přidanou hodnotu v podobě podrobností, které laik nezřídka ani nedokáže zachytit.

Jeden z geologických obrazů Adama Kašpara, foto archiv autora

5. Česká země v dokumentární kresbě: Když se ještě kreslilo

Až budete chtít uklidnit duši rozjitřenou barevným a tryskajícím mladým uměním, stavte se v Rytířské ulici v Galerii České spořitelny. Do 13. ledna tam najdete kresby, akvarel a dvě olejomalby od různých autorů (Karla Liebschera, Antonína Lewého a dalších), vše z 19., nanejvýš začátku 20. století. 

Kostel v Petrovicích od Karla Liebschera, foto Galerie české spořitelny

Detail obrazu Horský démon od Kláry Sedlo, foto archiv autorky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!