Připomínky 17. listopadu po celé republice, které byste neměli propásnout

Připomínky 17. listopadu po celé republice, které byste neměli propásnout 

Dvacet devět let od převratných událostí, které vedly ke svržení komunistického režimu v Československu, uběhne v sobotu 17. listopadu. Máme pro vás výběr pěti vzpomínkových akcí z různých koutů republiky.

1. Plzeň

Zavzpomínat na přelomové události před 29 lety můžete už od pondělí 12. listopadu v plzeňské Schované kavárně, kde bude až do soboty k vidění výstava fotografií s názvem Plzeň v ulicích roku 1989. Sváteční program bude kromě zmíněné kavárny probíhat na třech dalších místech – v Univerzitní kavárně Družba zhlédnete videozáznamy pořízené StB z demonstrace nebo si poslechnete besedu o samizdatu. V Zach’s Pub vystoupí kapely Rambanbám a Poltín a divadelní soubor Klenba. Hlavní setkání „se svobodou a pro svobodu“ se koná večer na náměstí Republiky.

2. Zlín

Východomoravská metropole uspořádá vzpomínkový průvod, který povede od rektorátu Univerzity Tomáše Bati až na náměstí Míru, kde pronese řeč několik osobností – mezi nimi nebude chybět nový zlínský primátor Jiří Korec, rektor zdejší univerzity Petr Sáha nebo Tomáš Pasterný ze spolku Zlínská křižovatka. Večer hudebně podtrhne seskupení Sunday Session.

3. Kutná Hora

Hlavním bodem svátečního programu v malebném městě ve středních Čechách budou čtyři divadelní a hudební vystoupení tematizující lásku, spravedlnost, statečnost a svobodu během slavnostního průvodu historickým centrem. Můžete se těšit také na hudební happening u sochy TGM nebo koncerty v klubu Česká 1, kde se představí lokální folk-indie skupina Vinc i Vilémova kapela.

4. Ostrava

Přesuňme se do nejvýchodnější části naší republiky. V srdci Slezska vpodvečer zahraje v Domě umění u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii zdejší folkový písničkář Pavel Kohn, který do svého playlistu zahrne i několik písní ikony protestsongu Karla Kryla.

5. Praha

Nejnabitější program z letošních připomínkových akcí chystá hlavní město – již poněkolikáté zde můžete zamířit na Korzo Národní. Pořádající organizace Díky, že můžem připravuje koncerty, divadelní inscenace, sametový speciál DVTV na téma občanské společnosti, večerní pietní akt se svíčkovým průvodem i audiovizuální performancí nebo čtení z Havlových děl v podání slavných osobností, třeba Anny Geislerové nebo Jana Potměšila. Připraven je i program pro děti, které se seznámí s hrami jejich prarodičů nebo zhlédnou pohádky.  

Foto © Adam Mráček, archiv Díky, že můžem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!