Thom Artway předvedl v Akropoli svůj návod, jak dnes uspět v hudební branži

Thom Artway předvedl v Akropoli svůj návod, jak dnes uspět v hudební branži70%

Koncem srpna spatřila světlo světa poslední deska Thoma Artwaye All I Know, kterou mladý písničkář 7. listopadu pokřtil v Paláci Akropolis.

Písničkář Thom Artway, aka Tomáš Maček, je na poměry českého hudebního rybníku už pěkný macek. Mladý a talentovaný písničkář z Moravy přitom začínal úplně od spoda. Nejprve jako busker u pražské Lennonovy zdi, později odcestoval do Austrálie, kde se taktéž živil pouličním hraním. Během toho už psal své písničky, z nichž byla jedna – Towards The Sun – vybrána do filmu Křídla Vánoc. To byl nejspíše první větší zářez v Thomově kariéře, co ji však doslova raketově nastartovalo, byl až ten druhý zářez – megahit I Have No Inspiration. Od té doby Thom své fanoušky pravidelně zásobuje singly s vyumělkovanými klipy, vydal již dvě desky – Hedgehog (2016) a All I Know (2018) – a hraje po celém Česku i mimo něj. V létě měl Thom pěkně napilno, neboť hrál snad všude, kde se dalo. V zahraničí koncertuje stále častěji, letos se dokonce objevil na lineupu festivalu Sziget. Letní sezónu Thom uzavřel vydáním své druhé dlouhohrající nahrávky All I Know, kterou 7. listopadu se vší grácií pokřtil v Paláci Akropolis. Pro začátek je třeba zmínit, že se mi už dlouho nestalo, aby koncert začínal na čas. Není však divu, protože Thom vůbec nemusel čekat, až se sál naplní. Nakráčel na pódum jenom sám s kytarou a tím zahájil večer plný střídání tklivých melodií s energickými rytmy. Dynamika by se dala považovat za zcelující motiv celého večera. Nešlo jen o střídání svižných a pomalejších písní, ale i o změny v ansámblu. Mimo to měl Thom přizvaných několik hostů, mezi nimi i éterickou cellistku Terezii Kovalovou a producenta Lukáše Chromka, který nové album pokřtil. 

Thomův um spočívá v tom, že umí napsat jednoduchou a chytlavou písničku založenou na pár akordech, doplněnou o jeho zpěv se zajímavou barvou hlasu. Jeho písničky tím pádem dobře fungují, ať už je hraje jen sám s akustickou kytarou, nebo v k dokonalosti dotaženém provedení s celou kapelou. Kromě písniček z nové i starší desky dal Thom ve středu večer k dobru dal i pár coververzí. Nuda nebyla ani mezi písněmi, kdy sem tam utrousil i nějakou vtipnou průpovídku. Když zazněly první tóny hitu I Have No Inspiration, sál doslova explodoval. Na konci přišlo velké překvapení, když Thom se svojí kapelou sestoupil z pódia mezi publikum, které tak dostalo možnost si s ním zazpívat poslední písničku. Co se týče zvuku, byl tenhle poslední výstup s odpojenými nástroji asi nejlepším momentem večera. Sál Akropole totiž nebyl moc dobře nazvučený, ať už jste stáli kdekoliv. Celé vystoupení ale jinak působilo velmi připraveným a profesionálním dojmem. Thom totiž moc dobře ví, co jeho fanoušci (fanynky) chtějí. 

 

foto: Thom Artway

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Palác Akropolis nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Palác Akropolis

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!