Obnažená krása. Herec Hynek Čermák vystavuje ženské akty v pražské Nikon Photo Gallery

Obnažená krása. Herec Hynek Čermák vystavuje ženské akty v pražské Nikon Photo Gallery90%

Nahé ženy v otevřené krajině, okenní tabuli nebo třeba ve vaně s kočkou. Známý herec Hynek Čermák, který se téměř již dekádu věnuje fotografování, od 8. listopadu do 16. prosince vystavuje ženské akty v Nikon Photo Gallery na pražském Újezdě.

Herec, který proslul rolí ve filmu Nevinnost či Gangster Ka, představuje v pražské galerii svou fotografickou tvorbu zaměřenou na ženské akty. Jeho snímky ale nepohoršují, nepůsobí vulgárně – zachycené ženy jsou naopak smyslné a dýchá z nich život. „Akty fotím proto, že všichni z této krásy pocházíme a vděčíme tomu,“ nechal se slyšet Čermák na vernisáži.

Foto © Hynek Čermák, archiv Nikon Photo Gallery

S výběrem modelek mu pomáhá jeho manželka, herečka Veronika Macková. „Ty ženy hlavně musejí chtít, musí tam být oboustranná touha po vytvoření fotografie,“ uvedl Čermák. „Všechny holky, které můžete na výstavě spatřit, jsou herečky, které nikdy nestály nahé před objektivem. Pro ně to představuje obrovskou výhodu v tom, že se mnou komunikují způsobem jako herec s režisérem, což já umím,“ dodal.

Všechny akty jsou výhradně černobílé, barevné kompozice netvoří autor záměrně. „Černobílá fotografie má jednu zvláštní schopnost, totiž že zastavuje čas. To, že jsou černobílé, je samo o sobě nadsázka, protože svět není černobílej. Nebudu nijak zastírat, že barevnou fotografii bych si netroufl, je to složitější proces,“ vysvětlil Čermák.

Foto © Hynek Čermák, archiv Nikon Photo Gallery

Fotografie z výstavy prodává, jak sám říká, „prso za prso“ – v rámci boje proti rakovině prsu. „Kvalitu fotek nijak nepřeceňuju, myslím, že se z devadesáti procent prodaly proto, že jsem je fotil coby populární herec a že peníze jdou na dobrou věc,“ poznamenal.

Hynek Čermák pochází z výtvarnické rodiny, rodiče Bedřich a Jarmila Hannah Čermákovi stejně jako jejich syn ve své tvorbě částečně pracují i s ženskou nahotou nebo zobrazením mateřství.   

Hynek Čermák s manželkou Veronikou Mackovou. Foto archiv autorky

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!