Z Prahy do Bratislavy bez zastávky. Automobilový závod 1000 mil československých připomene Národní technické muzeum

Z Prahy do Bratislavy bez zastávky. Automobilový závod 1000 mil československých připomene Národní technické muzeum 

V dějinách tuzemského automobilového závodění je 1000 mil československých takřka legendou, ačkoli se konal pouze třikrát. Výstava v Národním technickém muzeu v Praze (NTM), která bude otevřena do 10. března, se věnuje historii závodu i novodobým vzpomínkovým jízdám a představí výběr dochovaných zúčastněných vozů.

Závod s názvem 1000 mil československých uspořádal Autoklub Republiky československé v letech 1933, 1934 a 1935. Šlo o rychlostní závod cestovních automobilů na tehdy nejdůležitější domácí silniční trase Praha – Kolín – Německý Brod – Jihlava – Velké Meziříčí – Brno – Břeclav – Bratislava s tím, že účastníci závodu jeli až do cíle a zpět bez přerušení dvakrát, celkem tedy téměř 1600 kilometrů ostré jízdy bez odpočinku.

O vysoké sportovní úrovni tohoto podniku svědčí dodnes úctyhodné jízdní průměry vítězů. Absolutně nejrychlejší na této trati byl vítěz druhého ročníku Jindřich Knapp na třílitrovém šestiválci Walter Standard S, který celý závod ujel průměrem téměř 104 km/h a v poslední čtvrtině závodu z Bratislavy do Prahy dokonce dosáhl průměru přes 108 km/h,“ uvedl kurátor automobilové sbírky NTM Petr Kožíšek.

Foto archiv NTM

Výstava návštěvníky seznámí s historií závodu a prezentovat bude i několik vozů, které se závodů ve třicátých letech zúčastnily – z ročníku 1934 jde o automobily Aero 750 Sport Coupé a Wikov 7/28, z následujícího ročníku vůz Jawa 750. K vidění jsou i ceny a plakety ze závodů, třeba pohár absolutního vítěze třetího ročníku závodu.

Muzeum připomene i vzpomínkové jízdy historických automobilů, které od konce šedesátých let dodnes organizuje Veteran Car Club Praha.

Foto archiv NTM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní technické muzeum nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!