Prázdné místnosti Kampusu Hybernská oživí mladí umělci. Přehlídka Pokoje tentokrát reflektuje téma „ozvěna“

Prázdné místnosti Kampusu Hybernská oživí mladí umělci. Přehlídka Pokoje tentokrát reflektuje téma „ozvěna“ 

Sedmý ročník přehlídky Pokoje, při níž studenti uměleckých škol oživují opuštěné místnosti Kampusu Hybernská, se tentokrát uskuteční od 9. do 18. listopadu. Výstavu poprvé zastřešuje jednotné téma, kterým je „ozvěna“. V letošní odborné porotě, která ocení tři nejzajímavější projekty, zasedne známá výtvarnice Kateřina Šedá.

Celkem 41 ateliérů ze čtrnácti uměleckých vysokých škol se zapojí do proměny 42 neobývaných místností Kampusu Hybernská nedaleko pražského Masarykova nádraží. Každý z ateliérů má za úkol vytvořit site-specific instalaci. Novinkou letošního ročníku je jednotné téma, které musí studenti reflektovat.

Nejde jenom o oživování prázdných míst, jde nám i o to, umožnit studentům vyzkoušet si něco nového a netradičního, vzájemně se inspirovat, setkat se se studenty ze všech koutů republiky. Výstava jim dává možnost nahlédnout odlišnému přístupu jednotlivých ateliérů, což je pro tvorbu vždy velmi podnětné,” uvedl spoluzakladatel pořádajícího kulturního centra Containall a spoluautor konceptu výstavy David Skála.

Z minulých ročníků přehlídky. Foto archiv Pokoje

Vedle divácké ceny rozhodne o třech nejlepších pokojích také odborná čtyřčlenná porota, ve které zasedne mimo jiné i známá brněnská umělkyně Kateřina Šedá. „Rozhodli jsme se oslovit významné osobnosti české umělecké a kunsthistorické scény, které ale nejsou spojeny s některou z vysokých škol, na nichž vystavující studují. Chceme tak studentům nabídnout odbornou zpětnou vazbu jejich práce, která bude zároveň odlišná od té, na kterou jsou zvyklí ze svých škol,” vysvětlila programová ředitelka výstavy Kristýna Péčová.

V rámci doprovodného programu se uskuteční performance, workshopy nebo třeba série přednášek o mimogalerijním vystavování ve čtvrtek 15. listopadu odpoledne. Po ní budou vyhlášeny nejzajímavější realizace letošních Pokojů.

Z minulých ročníků přehlídky. Foto archiv Pokoje

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Kampus Hybernská nabízí i další akce

Místo konání: Kampus Hybernská

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!