Severský filmový podzim již po deváté zaplní desítky českých i moravských kin

Severský filmový podzim již po deváté zaplní desítky českých i moravských kin 

Téměř tři desítky snímků z Norska, Švédska, Finska, Dánska, Estonska a Litvy přinese do České republiky přehlídka kinematografie severských a pobaltských zemí Severský filmový podzim. Ta se letos koná již po deváté a zavítá hned do 17 českých a moravských kin. Tentokrát se zaměří na sportovní tématiku.

V Praze, kde probíhá hlavní část festivalu, odstartuje Severský filmový podzim již ve čtvrtek 15. listopadu v pražském kině Lucerna. Hned v úvodu se návštěvníci dočkají české premiéry dramatu Co tomu řeknou lidi od norské režisérky, scénáristky a herečky pákistánského původu Iram Haq. Snímek přibližuje životní příběh šestnáctileté Nishe, kterou její vlastní rodina v zájmu zachování rodinné cti unáší a posílá k příbuzným do Pákistánu. Režisérka při tvorbě vycházela i ze svých vlastních zkušeností, jelikož se jí něco podobného stalo, když jí bylo 13 let.

Nejvíce novinek nabídne v programu festivalu Dánsko. Film Ať vyhraje ten nejlepší kombinuje jedno z nejpozoruhodnějších vítězství v dějinách sportu s příběhem muže, který dokáže vystoupit ze svého stínu a postavit se démonům, které ho pronásledují. Sportovní tématiku nabídne i snímek Léto '92, jenž líčí rok, kdy se dánskému fotbalovému týmu sice nepodařilo kvalifikovat na Mistrovství Evropy, ale dostalo druhu šanci vyřazením týmu Jugoslávie. Skutečnou událost přiblíží i film Dokud jsme naživu a cenami ověnčený dokument Big Time.

Finsko nabídne drama Rozhřešení a dramatickou komedii Říše divů. Zákulisí emotivního finálového hokejového utkání Finska se Švédskem poodhalí snímek 95 a ve švédském dokumentu Bezva lidi se na brusle postaví dokonce i Somálsko. Švédsko přispěje debutem Jonase Selberga Augusténa Popelikoptéra, jenž je černobílou road movie a poctou Jimu Jarmuschovi. Vliv Guye Ritchieho pak rozhodně nepopírá akční komedie Litva, do toho!, jež je osobitým zpracováním příběhu o nevydařené krádeži a útěku do Litvy místo Malajsie. Litva nabídne i film Senekův sen či sportovní dokument Báječní lůzři.

V Praze bude Severský filmový podzim probíhat do 20. listopadu. Na svou várku severské a pobaltské kinematografie se ale v průběhu listopadu a prosince mohou těšit i jiná města po celé České republice. Festival zavítá třeba do Brna, Hodonína, Jičína, Liberce, Ostravy, Ústí nad Labem i do Zlína. Více informací o jednotlivých snímcích i o vstupenkách je k dispozici na oficiálních stránkách festivalu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!