Film Louskáček a čtyři říše nedělá svému jménu čest. Postrádá Louskáčka i stabilní děj

Film Louskáček a čtyři říše nedělá svému jménu čest. Postrádá Louskáčka i stabilní děj30%

Vizuálně skvělé efekty, nádherné kostýmy a slušné herecké výkony jsou bohužel tím jediným, co se dá na moderním zpracování legendární pohádky Louskáček pochválit. Slibný děj a očekávané osudy většiny postav se ztratily někde mezi střídáním režisérů a přetáčením filmu.

Film Louskáček a čtyři říše vypadá jako pokračování původní Hoffmanovské pohádky, která ve své baletní podobě s hudbou od Čajkovského dobyla svět. Moderní zpracování však přineslo zklamání a kupu nenaplněných očekávání.

Hrdinka původního příběhu Marie podle Disneyho stvořila kouzelné čtyři říše. Její dcera Klára se v narnijském stylu do oněch magických říší plných oživlých hraček dostane, zjistí, že je dcerou královny a že je přirozeně jejím osudem celou říši se všemi obyvateli zachránit od hrozící zkázy.

Z počátku nám film nabídne slibný děj i scény, které i dospělému divákovi občas vykouzlí úsměv na tváři. Navíc už samotný plakát láká na hvězdné obsazení v podobě Morgana Freemana, Helen Mirren a Keiry Knightley. Jenže vše včetně názvu „Louskáček“ se ukáže jako falešná reklama. Morgan s Helen se ve filmu ukáží dohromady jen na pár minut, děj v půlce začne kolabovat a Louskáček, podle kterého se celý film jmenuje, vlastně nezískal ani hlavní roli, natož aby aspoň jako Louskáček vypadal. Kdyby na něj všichni nevolali „Louskáčku“, nikdo by neměl ani ponětí, o koho jde.

Za nejastnostmi nad tím, proč bylo na začátku představeno tolik postav, které pro další pokračování děje neměly žádný význam, a jak je možné, že poměrně kvalitně rozpracovaný příběh se během pár chvil změní v katastrofu, stojí nepochybně změna režiséra v půlce  natáčení.

Možná kdyby Lasse Hallstöm zrežíroval film celý, existovala by šance, že se z moderního Louskáčka stane další celosvětový hit. Tuto šanci však Disney zahodil v momentě, kdy se rozhodl Hallstöma nahradit Joem Johnstonem. Ač zde byla snaha o sjednocení filmu přetočením původního materiálu během dvaatřiceti dnů, byla to snaha značně nedostatečná. A tak vzniklo to podivné nesrozumitelné dílo se spoustou chyb a nejasností.

Disney vsadil na Alenku

Snaha o napodobení Burtonovy velmi povedené Alenky v říši divů je více než zřejmá. Film hýří barvami, extravagantním líčením a kostýmy jsou si tak podobné, že by Klára klidně mohla spadnout do králičí nory zatímco by jí Alenka střídala v roli Louskáčkovy přítelkyně. Díky tomuto lacinému tahu může film zaujmout alespoň ty nejmladší diváky, kteří si nad obsahem, nesrovnalostmi v ději a podivnými postavami, které zmizí stejně rychle jako se objeví, nebudou příliš lámat hlavu.

Ostatním tuhle podívanou nezachrání ani vsuvky kvalitního baletu. Misty Copeland je bezpochyby velmi nadaná tanečnice, která ve filmu předvádí neskutečné kreace. Nicméně buď zásluhou zvláštního líčení nebo její maskulinní postavy vypadá v prvních momentech svého vystoupení jako transvestita. Divák tak místo toho, aby si užíval požitek aspoň z nádherné hudby doplněné ještě lepším baletním číslem, přemýšlí, proč tvůrci dosadili do role baletky muže.

Názor informuji.cz: 30%

Kdy a kde dávají film: Louskáček a čtyři říše

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!