Lady Oskar vtrhla do Divadla Kalich

Lady Oskar vtrhla do Divadla Kalich80%

1. listopadu měla premiéru nová komedie Divadla Kalich Lady Oskar. Režie i hlavní role se s vervou sobě vlastní ujala Jana Paulová, dalších rolí se zhostili například David Suchařípa, Ladislav Hampl či muzikálový herec Jan Kříž, který je i autorem scény.

Pokud vám název Lady Oskar něco připomíná, tušíte správně. Předlohou pro ni je původní divadelní hra a následný stejnojmenný francouzský film Oskar z roku 1967 s nezapomenutelným Louisem de Funèsem v hlavní roli podnikatele Bertranda. V divadle Kalich však místo něj vládne neohrožená podnikatelka a bývalá modelka Clara Barnier v podání Jany Paulové. Moderní verze původní hry, přepsaná pro herečku v hlavní roli a zasazená do současnosti, se poprvé představila v roce 2011 v pařížském Renaissance Theatre.

Hned na začátku představení divák poznává relativně minimalistickou scénu (dílo Jana Kříže), která se po celou dobu komedie nemění - dvě zářivě žluté pohovky, obraz na stěně a několik dveří do dalších místností, jejichž účel je divákům v průběhu hry pouze popisován… Tato scéna však bohatě stačí k rozehrání příběhu plného humoru a bláznivě chaotických situací.

Clara jako úspěšná podnikatelka zvyklá na přehlídková mola i zahraniční jednání s důležitými partnery umí zařídit všechno - až na pořádek a klid ve své vlastní rodině. Ta jí dává pěkně zabrat, v čele s její pubertální zpovykanou dcerou Laurou. Když se do toho zamotá Clařin účetní Philippe, peníze, láska a několik kufrů, je z toho brzy pěkný chaos, který je i na Claru chvílemi moc…

Jak to nakonec dopadne, kdo koho obelstí, kdo si koho vezme a jestli se vysvětlí všechna nedorozumění, už budete muset zjistit sami… jisté je, že vás čekají dvě hodiny lechtání bránice, smršť energie a vtipů a někdy i jadrnějších slov, které nemusí zaujmout každého, ale velké většině publika prostě sedí. Co nikdy neomrzí je interakce s diváky a glosování aktuální situace: “Zejtra budou ty Dušičky... to by se tak hodilo.”

Kromě hlavní role, je Lady Oskar pro Janu Paulovou i režijním debutem. I když, jak sama říká, už dříve režijně vstupovala téměř do všech inscenací v Divadle Kalich, se kterými měla co do činění. Je pro ni ale zároveň i projektem rodinným - překladu francouzské hry se ujala její dcera Anežka Svobodová, hudbu složil pro změnu manžel Milan Svoboda.

Podle svých slov si předem vysnila i ostatní spolupracovníky - autorku kostýmů Samihu Maleh a své herecké kolegy. A oni na její pozvání rádi kývli. V roli účetního Philippa tak uvidíme Ladislava Hampla, Clařina trochu excentrického manžela a módního návrháře Maxima si zahrál David Suchařípa, asistentku Camille Vendula Fialová, dceru Lauru Leontina Hromádková (v alternaci s Denisou Pfauserovou), nepravou dceru Valentine Barbora Vyskočilová (v alternaci s Marií Křížovou) a osobního Clařina trenéra a “výstavního blba” Thibaulta muzikálový herec Jan Kříž.

Pravidelné návštěvníky Divadla Kalich napadne po zhlédnutí inscenace Lady Oskar její srovnání s jinou komediální hrou tohoto divadla, která měla premiéru v květnu letošního roku - autorským Veletočem Ivy Janžurové. Podobná je nejenom scéna (kde prim opět hraje pohovka) a téma (rodinné vztahy), ale i postavy osobních trenérů Olina a Thibaulta a druh humoru. Ostatně, není se proč divit - na scénáři Veletoče se svými nápady Jana Paulová, především zpočátku, rovněž podílela. A aby podobností nebylo málo, i Veletoč je tak trochu rodinný podnik - společně s Ivou Janžurovou si v něm zahrála i její dcera Sabina Remundová.  

Pokud se vám Veletoč líbil, rozhodně si nenechte ujít Lady Oskar. A pokud jste ho ještě neviděli, naláká vás na novou komedii Divadla Kalich obdivuhodná energie Jany Paulové, která během dvouhodinové inscenace téměř nezmizí z pódia, a její schopnost udělat si legraci sama ze sebeRole trochu potrhlé “matky rodu”, podnikatelky a bývalé modelky, které její rodina a zaměstnanci připravili pernou sobotu, jí prostě sedí.

Foto: archiv Divadla Kalich

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Lady Oskar. Foto: archiv Divadla KalichLady Oskar. Foto: archiv Divadla KalichLady Oskar. Foto: archiv Divadla Kalich
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!