7 komiksů, které byste si zaručeně měli přečíst

7 komiksů, které byste si zaručeně měli přečíst  

O víkendu v pražském Karolinu propukne Frame - Prague Comics Art Festival, festival plný komiksů,zinů a ilustrací. My jsme si pro vás při této příležitosti připravili výběr sedmi komiksů, které letos vyšly a které rozhodně stojí za pozornost.

1. Zuzanka a její svět (Jaroslav Přibík, Bohumil Konečný)

Komiks Zuzanka a její svět patří k zásadním milníkům domácího komiksu, který se v době svého prvního vydání těšil velké oblibě. Příhody sličné kadeřnice a jejího milého reflektují dobu svého vzniku na přelomu let 1947 a 1948. Nyní tato kniha vyšla znovu a rozhodně neztrácí na půvabu!

2. Josephine Bakerová (Bocquet José - Luis, Muller Catel)

Nový komiks nakladatelství Argo ukazuje život Josephine Bakerové. Během jedné noci se z americké tanečnice stal idol. Fascinovala Picassa, Cocteaua, Le Corbusiera i Simenona. Stala se z ní první černošská hvězda světového věhlasu. Po válce, kdy se Josephine Bakerová věnovala francouzskému odboji, se rozhodla bojovat proti rasové segregaci. Nový přírůstek edice Argomiks navazuje na loňské vydání komiksové biografie Kiki z Montparnassu. Kresby komiksu jsou opět jednoduché, černobílé.

3. TGM (Zdeněk Ležák, Holman)

Stostránkový životopisný komiks nakladatelství Argo vznikl k příležitosti 80. výročí úmrtí našeho nejvýznamnějšího státníka 20. století. Kniha ukazuje veřejný i soukromý život Tomáše Garrigua Masaryka. Zachycuje jeho dětství, dospívání, studia, ale i zaměřuje se i na jeho politickou činnost. Komiks zmiňuje boje o rukopisy, Hilsnerovu aféru, Masarykův vstup do politiky a konečně i jeho snahy vedoucí k osamostatnění Československa. Autor využívá prvek vypravěče, samotného Masaryka ve zralém věku, který retrospektivně komentuje svůj život.

4. Třicetiletá válka (Klára Andresová)

Třicetiletá válka začala jako náboženský konflikt, u toho ovšem dlouho nezůstalo. Už od počátku se vedle náboženských sporů projevovaly i mocenské a politické zájmy. Knihu zabývající se tímto těžkým obdobím našich dějin vydalo nakladatelství CPress. Komiks nenásilnou formou předkládá čtenáři fakta i zajímavosti z období této války.

5. Svatá Barbora (Marek Šindelka, Vojtěch Mašek, Marek Pokorný)

Mladá novinářka Andrea dostala za úkol napsat článek o nikdy neobjasněné kauze, kterou před několika lety žila celá republika. V jejím středu stála dospělá žena vydávající se nejprve za jedenáctiletou dívku a později (v Dánsku) za stejně starého chlapce. Andrea je čím dál více pohlcována pátráním, zapomíná na normální život a  na svého přítele Jakuba. Ze stěn svého pokoje vytvoří obří nástěnku plnou jmen, událostí a souvislostí. Co všechno je Andrea ochotná obětovat pro objevení pravdy? Komiks Svatá Barbora je mimořádným počinem, který rozhodně stojí za pozornost.

6. Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství (kolektiv autorů)

Nakladatelství Akropolis vydalo tuto publikaci u příležitosti 80. výročí vzniku slavného komiksu o Rychlých šípech. Na nových krátkých komiksech, které dohromady tvoří celou knihu, se podílela padesátka nejlepších současných tvůrců z Česka a Slovenska. Mezi žánrově i výtvarně pestrými pracemi tak nechybí příběhy Lucie Lomové, Pavla Čecha, Jozefa Gertliho Danglára, Jiřího Gruse, Karla Jerieho nebo Tomáše Kučerovského. Kromě komiksové části kniha obsahuje také několik textů znalců tuzemského komiksu, kteří příběhy Mirka Dušína a jeho přátel zasazují do širších souvislostí.

7. Artur a zlaté lano (Joe - Todd Stanton)

Artur a zlaté lano je kniha plná dobrodružství, podmanivých ilustrací, kouzel, netvorů, chrabrých hrdinů a mytologie. Kratičká kniha volně informuje o norské mytologii, a ačkoliv je určena především pro děti, oblíbí si ji jistě každý, kdo má v komiksech rád nápaditou přesto jednoduchou zápletku a krásné zpracování.

Ilustrace: Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!