Izrael plný kontrastů očima tří fotografů. Leica Gallery Prague vystavuje snímky zbožných Židů i vojaček na pláži

Izrael plný kontrastů očima tří fotografů. Leica Gallery Prague vystavuje snímky zbožných Židů i vojaček na pláži 

Izrael z trochu jiného pohledu, než jak ho známé z médií, která zdůrazňují především konflikt s Palestinou, nabízí aktuální výstava v pražské Leica Gallery. Představuje street fotografie tří autorů, z nichž jeden je profesionální fotožurnalista a zbylí dva loví snímky ve volném čase. K vidění budou do 6. ledna.

Výstava přináší fotografie ze sekulárního Tel Avivu, zbožného Jeruzaléma, ale i z pouště nebo od Mrtvého moře. Ukazuje kuriózní situace každodenního života, přibližuje život ultraortodoxní židovské komunity nebo netradiční formou zachycuje některé náboženské svátky, třeba Den smíření neboli Jom Kipur či Purim. Často až bizarní okamžiky poukazují na komplexnost izraelské společnosti s jistou dávkou sarkasmu i výzvou k zamyšlení.

Snímky v galerii pořídili celkem tři autoři, které spojuje posedlost street fotografií – vyrazit do města či na pláž s fotoaparátem a číhat na jedinečné okamžiky. „Je zapotřebí sledovat světlo a stíny, kolemjdoucí vnímat jako objekty, mít smysl pro detail a kompozici. Hlavní zbraní není jen fotoaparát, ale především oko,“ uvedla kurátorka výstavy Pavlina Schultz.

Foto © Gabi Ben Avraham, Jerusalem, 2018

Zatímco jeden z autorů, Alex Levac, je profesionální fotograf a držitel prestižní ceny Israel Prize, Gabi Ben Avraham a Ilan Ben Yehuda mají zachycování prchavých momentů jako koníček. Díky svému talentu získali i oni několik ocenění, mimo jiné v rámci izraelské fotožurnalistické soutěže Local Testimony.

Plné vstupné na výstavu činí 70 korun, snížené vyjde na 40 korun. Ve čtvrtek 22. listopadu v 18 hodin se zájemci mohou zúčastnit komentované prohlídky s kurátorkou výstavy, je nutné se zaregistrovat na e-mailu post@lgp.cz.

Foto © Gabi Ben Avraham, Tel Aviv, 2012

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Leica Gallery Prague

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!