Načrtni svůj sen. V Brně začíná výstava designéra Jiřího Kuhnerta, autora modelu Porsche 928

Načrtni svůj sen. V Brně začíná výstava designéra Jiřího Kuhnerta, autora modelu Porsche 928 

Takřka neznámého designéra Jiřího Kuhnerta představuje až do 13. ledna příštího roku Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně. Původně strojař pracující ve Zbrojovce emigroval v roce 1968 do západního Německa, kde se díky kreslířskému talentu dostal až k práci pro automobilku Porsche.

Výstava, kterou uspořádala Moravská galerie v Brně (MG), prezentuje dosud neznámého Jiřího Kuhnerta prostřednictvím více než stovky jeho skic, které se dochovaly v archivu firmy Porsche, a dobových fotografií. Exponátům dominuje kompletní model Porsche 928, který Kuhnert navrhl v emigraci.

Brněnský rodák Jiří Kuhnert absolvoval strojní průmyslovku a poté pracoval v konstrukční kanceláři Zbrojovky, kde se podílel především na konstrukci Zetorů. Fascinovala ho závodní auta, dokonce se s nimi zúčastnil i automobilových soutěží.

Porsche 914. Foto © Magdalena Kuhnert, archiv MG

Po okupaci Československa v roce 1968 se rozhodl emigrovat do Německa a díky dřívějším známostem dostal místo v konstrukčním oddělení firmy Porsche ve Stuttgartu. Jeho nadání si povšimnul i šéfdesignér Anatol Lapin, Kuhnert se tak dostal do úzkého týmu designérů a začal pracovat na návrzích Porsche 928 a 924.

Právě Porsche 928 se na autosalonu v Ženevě stalo senzací a v roce 1978 získalo jako jediné z kategorie gran turismo ocenění Auto roku. „Současnou legendu netvoří jen technické charakteristiky modelu 928, ale také jeho nezaměnitelné tvarování,“ uvedl kurátor výstavy Rostislav Koryčánek.

„Ambiciózní kupé mělo nízkou příď s výklopnými světlomety a při pohledu zepředu mohlo evokovat siluetu žraloka. Dlouhou linii přední části vozu podtrhávala velká boční okna pozvolna se svažující zádi, která byla zaoblena směrem k zadním dveřím. Charakteristickým znakem se stalo zapuštění a rozčlenění koncových světel nad zadními nárazníky a nápis Porsche roztažený mezi nimi,“ dodal kurátor.

Foto archiv MG

Po ženevském autosalonu čekala designéra slibná budoucnost, plány však zpřetrhala zákeřná nemoc. Ještě v roce 1978 Kuhnert nastoupil do proslulé automobilky BMW, o rok později však bohužel nemoci podlehl.

Foto archiv MG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Moravská galerie v Brně -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!