Začal festival středoevropských filmů 3Kino. Přehlídku snímků zpestří i bohatý doprovodný program

Začal festival středoevropských filmů 3Kino. Přehlídku snímků zpestří i bohatý doprovodný program 

Pátý ročník Mezinárodního filmového festivalu 3Kino otevřel ve čtvrtek své brány. Organizátoři představují divákům v Praze to nejlepší ze současné středoevropské kinematografie, ale program nebude čistě filmový. Návštěvníky čeká i doprovodný program, kterému vévodí divadelní inscenace Sebeupálení.

Silné divadelní monodrama z Polska s Przemysławem Bluszczem v hlavní roli si najde své diváky už dnes večer od 18 hodin v prostorách DUP 39. Bluszcz v něm vytvořil pozoruhodnou postavu bývalého estébáka, jehož kariéru v bezpečnostní službě narušil akt sebeupálení Ryszarda Siwiece během dožínek v roce 1968. Za strhující vyznání důstojníka tajné policie získal herec v roce 2014 hlavní cenu na Národní přehlídce současného monodramatu.

V rámci festivalu jsou připraveny i dva workshopy v malém sále kina Atlas. Renomovaný český filmový teoretik a pedagog Jaromír Blažejovský zasvětí diváky do promítaného filmu 141 minut z Nedokončené věty maďarského režiséra Zoltána Fábriho. Stálý host festivalu 3Kino, filmový kritik a teoretik Artur Zaborski, si pak pro veřejnost opět připraví přednášku o vybraném, renomovaném polském režisérovi, doplněnou ukázkami z jeho filmů, která vyvrcholí projekcí snímku Předpověď počasí. Letos totiž vzpomene slavného režiséra Antoniho Krauzego

Novinkou festivalu je letos sekce pojmenovaná 10 na 100: Přelomové polské filmy, která představí v kině Evald deset zásadních polských titulů, které se nesmazatelně zapsaly do historie polské kinematografie. Mezi vybranými snímky se objeví dramata Osamělá žena režisérky Agnieszky Holland a Čas pro čarodějnice režiséra Piotra Łazarkiewicze o mladé narkomance Jole a homosexuálovi Andreji, kteří se setkávají zcela neromanticky na svém pracovišti – nádražních toaletách, kde se prodávají mužům. 

Další informace o festivalu najdete na webových stránkách festivalu a kin Atlas či Evald.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!