Světelné objekty vibrující zvukem a nejen je nabízí listopadová výstava slovenského umělce Ašota Haase

Světelné objekty vibrující zvukem a nejen je nabízí listopadová výstava slovenského umělce Ašota Haase 

Průřez tvorby slovenského výtvarníka Ašota Haase za poslední dva roky bude od 2. listopadu k vidění v pražské DSC Gallery. Výstava Geocode navazuje na autorovy světelné objekty, velkoplošné malby a skleněné plastiky.

Ašot Haas ve své tvorbě pracuje s kybernetikou, klasickou sochou i interaktivním uměním. Často zaznamenává zvuk pomocí světelných objektů za použití optického plexiskla – jeho díla tak vibrují a zároveň svítí.

Haas se kontinuálně snaží ve svém díle posouvat, reflektovat danou dobu, myšlenky či teorie. „Umění je většinou zrcadlo současnosti v jakémkoliv období a technologie umožnuje co nejrychlejší zhmotnění dané myšlenky a přispívá tak k dynamičtějšímu vývoji mé tvorby,“ uvedl. Právě nejnovější digitální technologie často využívá ke zhmotnění svých představ.

Ašot Haas – Flash II. Foto archiv asot.sk

Nyní se však také vrací ke dříve zpracovaným tématům a s odstupem času je přepracovává a projektuje do nich svůj současný úhel pohledu „Nerad se uzavírám na konkrétní výjev, snažím se do děl vnést jistým způsobem emoce a interaktivitu. Mám rád, když dané dílo každý divák vnímá jinak,“ vysvětlil.

Ašotova tvorba osciluje na hraně sochařství a sklářského výtvarnictví. Obdivovat ji mohli i zahraniční příznivci umění v muzeu Maxxi v Římě nebo v Šanghaji. „Ašotova tvorba je nekonečná hra dimenzí. Plynulé přechody z 2D do 3D a nazpátek, které vás neustále nutí měnit perspektivu a být ve střehu,“ dodala partnerka pořádající DSC Gallery Olga Trčková.

Ašot Haas – Vibrating Alert. Foto archiv asot.sk

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: DSC Gallery

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!