10 tipů na knížky, které musí mít každý filmový či hudební fanoušek

10 tipů na knížky, které musí mít každý filmový či hudební fanoušek 

Správný fanoušek si nikdy nenechá ujít žádnou novinku, na koncertech je vždy první, chodí zásadně jen na premiéry/předpremiéry a doma má nepřeberné množství sběratelských kousků, knih, fotek, časopisů a dalších předmětů. Takového člověka nepřekvapí žádná, ani méně známá informace o dané osobnosti, hudbě či filmu. Jeho znalosti dosahují zkrátka neobvyklých rozměrů.

Nejdůležitější informace, zajímavosti z osobního i profesního života a spousta fotek – to vše mají následující tituly společné. Knihy, které by neměly chybět v žádné fanouškovské knihovně. A pokud máte ve vaší blízkosti milovníka Bowieho, Tarantinových filmů nebo George Lucase, máte před sebou tip na ideální dárek pod stromeček.

Fran Ruiz – Bowie - Ilustrovaný životopis

“David Bowie byl více než zpěvák, více než umělec.” Zářijová novinka z nakladatelství CPress vypráví příběh jednoho muže mnoha tváří, kontroverzní ikonu hudebního světa i Bowieho alter ego Ziggyho Stardusta. Originální ilustrovaný životopis odráží jedinečnou osobnost britského zpěváka, herce, hudebního skladatele, multiinstrumentalistu, producenta a dokonce i malíře. Surrealistické motivy zrcadlí obrovský talent, nápaditý styl i křehkou duši jednoho z nejvýznamnějších hudebníků poslední doby.

Paul Elliott – AC/DC - Ať žije rock!

Uznávaný hudební publicista Paul Elliott vzdává skrz tuto publikaci hold jedné z nejpopulárnějších hudebních skupin rockové historie. Miliony fanoušků ji stále budou vnímat jako bezpochyby nejlepší hardrockovou kapelu všech dob. Kapela zažila vzestupy a pády, ale vždycky se dokázala vyšplhat zpátky na vrchol, a to i ve chvíli, kdy v roce 1980 předčasně zemřel zpěvák Bon Scott. Bratři Youngové, kteří skupinu založili, však nezaháleli a rozjeli novou éru rockové jízdy AC/DC se zpěvákem Brianem Johnsonem v čele. Kromě zásadních informací kniha obsahuje přes 250 unikátních fotografií.

Ennio Morricone – Chyť ten zvuk

Ital Ennio Morricone je bezpochyby jedním z nejznámějších a nejvlivnějších hudebních skladatelů současnosti, známý zejména pro své jedinečné filmové skladby. Složil hudbu k více než pěti stům filmů a televizních seriálů. V autobiografii Chyť ten zvuk, která u nás vychází v Nakladatelství Omega, vypráví skladatel svůj životní příběh v rozhovoru s Alessandrem de Rosou. V knize nenajdete jen rekapitulaci Mistrova života, ale také skladatelův pohled na vývoj dnešní hudby. Část publikace se věnuje svědectvím významných osobností, se kterými Morricone spolupracoval. Najdeme zde tak výpovědi Clinta Eastwooda, Quentina Tarantina a mnoha dalších.

Chyť ten zvuk

Martin Popoff – Metallica - Kompletní ilustrovaná historie

Jestli je kapela AC/DC označována za nejlepší hardrockovou kapelu, pak Metallica je nejúspěšnější kapelou žánru heavy metal. Tato publikace je vůbec první obrazovou knihou věnovanou historii kapely. Uznávaný hudební novinář Martin Popoff zde sleduje celou kariéru skupiny, a to včetně pádů a úspěchů. Jako bonus kniha obsahuje objektivní analýzu všech deseti studiových alb Metallicy. To vše doplňuje více než 300 fotografií a dalších zajímavostí.

Caroline Sulivan – Adele - Příběh písní

Knihy vhodné pro hudební fajnšmekry uzavřeme čerstvou novinkou z Nakladatelství Omega věnovanou hudební ikoně současné pop music – Adele. Kniha hudební redaktorky britského deníku The Guardian, Caroline Sulivan, popisuje příběh písní zpěvačky Adele ve spojitosti s jejím životem. Autorka posbírala střípky z rozhovorů, veřejných vystoupení i vzpomínek jejích blízkých, díky kterým můžeme nahlédnout do zákulisí života Adele Laurie Blue Adkins, vystupující pouze pod jménem Adele. Kniha nevypráví jen o její úspěšné kariéře, ale i o trápeních, se kterými se musela v průběhu posledních let potýkat. Všechny životní příběhy formovaly také příběhy jejích hudebních hitů, které zná celý svět. Kdo je ta holka od vedle, která se skrze své písně zapsala do srdcí mnohých z nás?

Brian Jay Jones – George Lucas - Život stvořitele Star Wars

Lidé se dělí na dva tábory – ty, co Hvězdné války nechápou, a ty, co je milují. Pokud patříte do té druhé skupiny, rozhodně byste neměli opomenout knihu mapující kariéru i život George Lucase, tvůrce kultovního sci-fi Star Wars. Povedlo se mu totiž vytvořit něco víc než film, vytvořil promyšlený, téměř nekonečný svět s detaily a historií, kolem kterého se zformovala věrná komunita, jež si nenechá ujít žádnou premiéru. Biografie však rozhodně není jen pro skalní fanoušky, své si v ní najdou obyčejní diváci, příznivci filmů i popkultury. Věděli jste třeba, že George Lucas je milovník automobilů, který se v mládí málem zabil při autonehodě?

Richard Schickel – Clint Eastwood - Retrospektiva

Hvězda nepopsatelného formátu. Clint Eastwood působí ve filmové a televizní oblasti již od poloviny 50. let minulého století, oceněný řadou Oscarů za své režisérské i herecké výkony, Muž beze jména, režisér, herec, producent i scénarista – to je téměř devadesátiletá hollywoodská legenda. Na vrchol slávy stoupal postupně, trpělivě a cílevědomě od úplné píky. V Retrospektivě Clinta Eastwooda se budete moct ohlédnout za desítkami let jeho herecké i režijní kariéry, dozvíte se dosud nepublikované informace z filmového zákulisí a komplexně se seznámíte s životní dráhou jedné z nejvýraznějších osobností moderního Holywoodu.

Tom Shone – Tarantino - Retrospektiva

Od My Best Friend’s Birthday až po Osm hrozných – tato skvělá fotografická publikace mapuje všechny filmy Quentina Tarantina od těch kultovních až po ty méně známé. Tarantino patří bezpochyby mezi jednoho z nejkontroverznějších filmových tvůrců, ale zároveň taky mezi ty nejúspěšnější a nejvlivnější. Těšte se na detailní rozbor devíti Tarantinových filmů očima filmového kritika Toma Shona.  

Jason Solomons – Woody Allen - Film za filmem

Když se řekne Woody Allen, každý si vybaví jinou část osobnosti tohoto amerického režiséra, scénáristy a dramatika a jiný film z jeho rozsáhlé režijní tvorby. Filmový kritik a znalec Jason Solomons se v publikaci Film za filmem pokouší propojit všechny představy, které o Woodym Allenovi máme, a porovnat je s někdy i docela odlišnou realitou. Mimo jiné autor hodnotí téměř nekonečnou řadu Allenových filmů od jeho počátků až po současnost. Nebojí se kritizovat, ale zároveň se snaží v každém z nich najít něco, kvůli čemu bychom se na něj měli podívat. Ponořte se společně s autorem do života člověka, který ze světové kinematografie jen tak nezmizí.

Marie Formáčková – Marián Labuda

A abychom se neplavili jen ve vlnách hollywoodských trháků a velkofilmů, vzdáme hold jedné nezapomenutelné legendě československých filmů. Marián Labuda nás v letošním roce opustil a prostřednictvím této biografie Marie Formáčkové na něj můžeme zavzpomínat. Můžeme si připomenout jeho kultovní role na filmovém plátně, ale i divadelním jevišti. Knihy vypráví podrobnosti s jeho života od dětství, přes herecké začátky, až po vážnou nemoc.

 

Máte na nějakou z uvedených knížek zálusk? Pokud víte o jiném titulu, který by nás mohl zajímat, ale do výběru se nevešel, určitě nám dejte vědět.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!