Jak Češi vyprávějí Příběh slumu

Jak Češi vyprávějí Příběh slumu70%

Český filmový štáb natočil snímek z Kibery, přináší tak domácímu publiku citlivý vhled do života v jednom z největších slumů v Africe.

Jihlavský festival představil celovečerní debut Martina Páva, nazvaný Kibera: Příběh slumu. Kibera je jedním z největších afrických slumů, nachází se na okraji hlavního města Keni, Nairobi. Lidé sem přicházejí s vidinou možnosti obživy v hlavním městě, končí ale v oblasti bez vymožeností, jako jsou kanalizace nebo tekoucí voda. Přesto nerezignují, pracují, tvoří, usilují o důstojný život, o přetvoření slumu v dobré místo. Hlavním protagonistou snímku je Don, mladý fotograf (zde jeho osobní webová stránka), který strávil ve slumu celý život. Ten je divákovým průvodcem po výrazných místních osobnostech – potkáváme učitelku, která vytváří láskyplné prostředí pro děti z HIV pozitivních rodin, umělce ze skupiny Maasai Mbili, kteří se snaží svou tvorbou posilovat obyvatele slumu, učitele mladých boxerů a řadu dalších.

V roce 2017 navíc Kibera s napětím a obavou očekává prezidentské volby – nebudou po neúspěchu kandidáta, který by byl příslibem naděje pro slum, následovat násilné nepokoje podobné těm z roku 2007? 

Martin Páv se svým týmem, jehož členy byli i místní filmaři, natočil snímek bez pochyby poutavý a k situaci chudých obyvatel slumu citlivý. Tato citlivost je nekonfliktní – nesnese srovnání s radikálně kritickými gesty, jakým je kupříkladu Episode III: Enjoy Poverty Renzo Martense. Páv na rozdíl od Martense řešení ani viníky tíživé situace afrických chudých nehledá, nemůže tak divákovi přinést více než tichý smutek nad utrpením a snad špetku naděje na zlepšení (kterému ale nemůže divák nijak přispět).

Formálně Martin Páv stvořil film, na který se příjemně dívá, nepřichází ale ani v této oblasti s novým a zapamatováníhodným přístupem, jaký můžeme vidět u jednoho z vítězů letošního festivalu, dokumentu o ghanské skládce elektronického odpadu Vítejte v Sodomě.

Na podobně výrazný postoj ale Páv podle všeho neaspiruje, usiluje spíš o prosté zachycení života obyvatel slumu. Tak zaslouží spíše srovnání s běžnou produkcí cestopisných dokumentů, evropských filmů zachycujících život třetího světa. V tomto kontextu je Kibera chvályhodným dílem – vypráví o životě ve slumu bez evropské nadřazenosti, z utrpení místních nedělá senzaci stvořenou pro dojetí západního publika ani nevytváří dojem odlišnosti a zaostalosti Afričanů; protagonisté filmu mají možnost mluvit sami za sebe, je jim dána možnost vyprávět svůj příběh, nejsou pouhými pasivními příjemci utrpení, ale aktivními činiteli svých životů, usilujícími o zlepšení.

Kibera: Příběh slumu tak je kvalitní a důležitou možností poznat životy chudých ve vzdálených oblastech. A jako takový také snímek ocenili návštěvníci festivalu diváckou cenou. Další diváci budou mít možnost život v Kibeře poznat po 1. listopadu, kdy snímek přijde do českých kin.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Kibera: Příběh slumu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!