Vyrazte za dobrým jídlem, pitím i zábavou. 6 tipů, kde v Praze oslavit sv. Martina

Vyrazte za dobrým jídlem, pitím i zábavou. 6 tipů, kde v Praze oslavit sv. Martina 

Jestli letos přijede sv. Martin do Prahy na bílém koni, nevíme. Můžeme vám však prozradit, kam v Praze vyrazit ochutnat mladé svatomartinské víno, propečenou husu se zelím a nasát správnou martinskou atmosféru. Přečtěte si tipy, jak nejlépe v Praze prožít listopadové svatomartinské období.

Svatomartinské trhy na Náplavce

Sezóna Náplavky zdaleka nekončí. Na místě tradičních farmářských trhů na náplavce Rašínova nábřeží vyroste více než padesát stánků, které nabídnou ochutnávku mladých vín i českých svatomartinských specialit, jako je pečená husa, která zde bude k dostání v různých obměnách. Osmý ročník festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa představí 30 českých a moravských vinařství. Na stáncích budou k dispozici také tzv. tichá vína a oblíbený svařák pro zahřátí. K degustaci bude připraveno přes šest tisíc láhví vína. Kromě jídla a pití je součástí akce také doprovodný program, který bude probíhat přímo na Vltavě. Návštěvníci se mohou těšit na cimbálovou muziku, rockovou kapelu z Přelouče a další.

KDY: v neděli 11. listopadu od 10 do 21 hodin

KDE: náplavka Rašínovo nábřeží mezi Palackého a Železničním mostem

Svatomartinské víno a husa na Jiřáku

Pečené husy a vína z více než dvaceti českých a moravských vinařství budete moci ochutnat v neděli 11. listopadu na náměstí Jiřího z Poděbrad. Akce vypukne v 11 hodin 11 minut a 11 sekund, kdy mladému vínu požehná farář kostela Nejsvětějšího Srdce Páně Jan Houkal. Na náměstí dorazí také svatý Martin na svém bílém koni a uvidíme, zda s sebou přiveze i sněhovou nadílku. K tanci a poslechu zahraje Cimbálová muzika Pernica, pro děti bude připravená keramická dílna Kroužky a Proužky či představení loutkového divadla Kozlík.

KDY: v neděli 11. listopadu od 11 hodin

KDE: náměstí Jiřího z Poděbrad

Svatomartinský přípitek na Vinici sv. Kláry

Svátek mladých vín můžete přijít oslavit také na trojskou Vinici sv. Kláry v Botanické zahraně hl. m. Prahy. Čeká na vás výběr mladých a svatomartinských vín českých i moravských vinařů. Lahve s rokem 2018 na etiketě se poprvé otevřou v neděli 11. 11. v 11 hodin, poté bude následovat tradiční svatomartinský přípitek, který odhalí chuť letošního ročníku.

KDY: v neděli 11. listopadu od 11 hodin

KDE: Vinice sv. Kláry, Botanická zahrada hl. m. Prahy

Svatomartinská plavba na Vltavě

Mladá svatomartinská vína můžete ochutnat také během plavby na Vltavě. Užijte si už po jedenácté romantickou plavbu, neopakovatelné výhledy na pražské panorama a řízenou degustaci vybraných vín a lahodných gastronomických specialit. V ceně palubního lístku je místenka ke stolu, tříhodinová plavba, degustace, gastronomické menu a dárek. Příjemnou atmosféru dotvoří cimbálová kapela.

KDY: v neděli 11. listopadu od 11 a od 15:30 hodin

KDE: na Vltavě, nástupní místo Přístaviště na Františku

Svatomartinský průvod, divadlo a dílnička

Nezapomínáme ani na děti. Centrum Filipovka připravila u příležitosti svatomartinských oslav odpoledne plné zábavy, součástí kterého bude divadlo a výtvarná dílnička pro děti. Vše vyvrcholí lampiónovým průvodem, který proběhne od 18 hodin. Přijďte si užít po-martinský den společně s dětmi. Lampión si můžete zakoupit na místě, případně si jej vlastnoručně vyrobit v dílně.

KDY: v pondělí 12. listopadu od 16 hodin

KDE: Centrum Filipovka, Praha

Letenská husa a košt svatomartinského vína

Pokud nestíháte degustaci přímo na sv. Martina, nezoufejte. Národní zemědělské muzeum pořádá už 12. ročník tradiční slavnosti Letenská husa spojené s řízenou degustací a prezentací svatomartinských a mladých vín, ochutnávkami i prodejem, které se uskuteční v sobotu 17. listopadu. Nebude chybět ani pečená husa a další husí i jiné speciality. Za zvuků cimbálové muziky Alexandra Vrábela můžete koštovat vína, husí delikatesy i drobné občerstvení, děti se pak zabaví koukáním na divadelní představení karlovarského divadla. Jako bonus bude během slavnosti platit snížené vstupné na všechny výstavy a expozice muzea.

KDY: v sobotu 17. listopadu od 10 hodin

KDE: Národní zemědělské muzeum

A kam se na sv. Martina chystáte vy?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!