Díky, že můžem! Oslavy svobody 17. listopadu opět zaplní pražskou Národní třídu

Díky, že můžem! Oslavy svobody 17. listopadu opět zaplní pražskou Národní třídu  

Již pátý ročník akce Korzo Národní udělá z jedné z nejfrekventovanějších pražský ulic pěší zónu plnou zážitků. Organizátoři, jimiž jsou studenti napříč pražskými vysokými školami, chystají desítky koncertů, divadelní představení, autorská čtení, edukativní výstavy i program pro děti.

Tak trochu jiná oslava listopadů 1939 a 1989 se uskuteční na Národní třídě a na Náměstí Václava Havla 17. listopadu. V nočních hodinách se pak oslavy přesunou do klubu Rock Café. Letos se rozhodli organizátoři využít skutečně celou třídu – od Národního divadla až po Jungmannovo náměstí. „Program slavnosti se snažíme rozšiřovat stále o nové žánry. Je to právě rozmanitost programu, která podle nás nejlépe demonstruje různorodost svobodné společnosti,“ vysvětluje hlavní dramaturg Oskar Rejchrt, „vzhledem k narůstající návštěvnosti ulice jsme se rozhodli rozšířit i prostory, ve kterých se Korzo odehrává.“

Program bude probíhat i v interiérech domů – letos poprvé tak zamíří i do divadel. Hned tři představení se odehrají v alternativním divadelním prostoru DUP 39, mezi nimi i inscenace Antiwords od Spitfire Company, která je neotřelou adaptací Havlovy Audience. Národní divadlo na své Nové scéně uvede hru dramatika Rudolfa Medka s legionářskou tématikou Plukovník Švec. Zapojí se rovněž Divadlo X10, a to hrou na motivy textů Ivana Martina Jirouse. Divadelní program bude jako jediný zpoplatněný.

Hudební program na Národní třídě zahrne jak čerstvé objevy, tak i hudební stálice. Na celkem čtyř scénách se vystřídají interpreti, jako jsou The Tap Tap, slovenská písničkářka Katarzia, jazzový hudebník Jiří Stivín, pěvecký sbor Festa Academica, kytarista Luboš Andršt se svou kapelou Energit, brněnská formace Ghost of You či hudebník Adrian T. Bell. Na své si přijdou ale i milovníci literatury, zejména děl od Václava Havla. Ani letos totiž nebude chybět literární scéna, na níž budou z vybraných knih předčítat třeba Zdeněk Svěrák, Anna Geislerová, Michael Žantovský či Olga Sommerová.

Mimořádný prostor získají fotografické a výtvarné výstavy. Ke zhlédnutí budou totiž hned čtyři. Připravena bude velkoformátová panelová výstava Události polistopadové, která zmapuje průběh listopadů 1989 i 1939. Opráski sčeskí historje pak nabídnou humorný komiks z období socialismu s nadsázkou sobě vlastní. „Velkou radost máme ze spolupráce s Vladimírem 518 a labelem BiggBross, který vydal dvě publikace fotografa Jana Jindry – Osmdesátky a Heavy Metal Milovice,“ dodává Rejchrt, „z první knihy budeme promítat nevšední fotografie všedního Československa 80. let, a to v rozměru 10x20 metrů na jednu z budov na Národní třídě. Unikátní snímky z odchodu sovětských vojsk z Milovic potom budou vystaveny přímo na ulici.“

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!