ROZHOVOR: Whisky zažívá neskutečný boom, lidé se k ní stále častěji vrací, říká organizátorka festivalu Whisky Life! Prague Marta van Leeuwenová

ROZHOVOR: Whisky zažívá neskutečný boom, lidé se k ní stále častěji vrací, říká organizátorka festivalu Whisky Life! Prague Marta van Leeuwenová 

Praha 2. a 3. listopadu zažije již šestý ročník populárního festivalu Whisky Life! Návštěvníci ochutnají více než 150 druhů oblíbeného pití a vyzkoušejí i Masterclassy s předními odborníky. Jak je to s whisky v Čechách? Poznáme tu dobrou a je dostupná běžně? Na to a mnohem víc jsme se zeptali organizátorky festivalu spolu s dvojicí expertů.

Už po šesté se představí Whisky Life! Prague fanouškům dobrých lihovin i nadšeným zvědavcům, kteří mají k chutnému destilátu zatím daleko. To se po pátku a sobotě možná změní. Na festival i popularitu whisky u nás jsme se zeptali jeho organizátorky Marty van Leeuwenové a dvou odborníků z jejího týmu, Václava Routa ze společnosti Rémy-Cointreau a Zdeňka Kortiše z Pernod-Ricard.

Kam se dá vyjet do světa za dobrou whisky?

Zcela jistě do Irska. A potom je tu samozřejmě USA, Japonsko či Tchajwan. Ale na chutnou whisky narazíte i ve zcela neočekávaných destinacích, jako je například Švédsko, Finsko, Indie apod.

Jak je na tom v porovnání Česko? Je zde složité narazit na kvalitní whisky?

V poslední době se situace podstatně zlepšila. Již nyní je v České republice dosti barů, kde lze zakoupit nejen základní blended scotch whisky, ale též single malt whisky, a to mnohdy i velmi kvalitní a ne zrovna nejlevnější. Samostatnou kategorií jsou úzce zaměřené whisky bary, kterých je v ČR také několik. Whisky zažívá posledních několik let neskutečný boom, na trhu se objevují nové a nové značky a lidé se k whisky stále častěji vrací. Jen v České republice a na Slovensku se pořádají čtyři tematicky zaměřené whisky festivaly. Whisky Life! tu byl navíc poprvé v době, kdy zemí otřásala tzv. methanolová aféra, takže důvodů proč pít kvalitní alkohol a proč jej raději vychutnávat než "panákovat" je určitě více.

Máme i v Česku pravé odborníky na whisky?

V České republice je už celkem široká skupina lidí, kteří se whisky věnují, a samozřejmě narazíte i na několik skutečných odborníků, kteří mají téměř encyklopedické znalosti. S touto skupinou se nejčastěji potkáte na oborově zaměřených setkáních a festivalech, případně na úzce zaměřených fórech.

To jsou odborníci. Je ale možné, aby dobrou whisky podle nějakého snadného návodu poznal i amatér?

Je to vlastně jednoduché. Dobrá whisky je ta, která vám nejvíc chutná. Tj. pokud „amatérovi“ daný drink sedí, je na správné cestě.

Mnohým by mohla chutnat i whisky The Icon, která bude na festivalu k dispozici. Jak velká je to vzácnost?

Velká. Jedná se o dokonalé propojení tradice a zkušenosti master blendera značky Colina Scotta. Chivas Regal The Icon je smíchána z 20 palíren po celém Skotsku. Tělo směsi je postaveno na palírnách Strathisla, Longmorn, Glen Keith a blend také obsahuje whisky ze silent distilleries (Caperdonich, Inverlenven), které dnes již neprodukují. Milovníky whisky také potěší čistý a propracovaný design lahve, který doplňuje skotský symbol lásky luckenbooth na uzávěru, ikonický znak Chivas Regal. Do ČR je alokováno pouze pár lahví v roce a cena je 80 tisíc Kč za jednu.

Na festivalu nebude chybět John Quinn. Jak významně se podílel na rozvoji whisky průmyslu ve světě?

John Quinn je jedna z nejvýraznějších postav irského whisky průmyslu (podle časopisu Forbes byl zařazen mezi 10 nejvlivnějších osob v odvětví). Stojí za propagací a neskutečným nárůstem popularity Tullamore D.E.W., což je druhá nejprodávanější irská whiskey na světě.

Jakého celosvětově uznávaného odborníka byste rádi do budoucna na festival přivezli?

Zcela jistě by to byl David Stewart, legenda skotské whisky a master blender palírny Balvenie. Nebo třeba Briana Kinsmana, master blendera společnosti William Grant & Sons či Adama Hannetta, Head Distillera palírny Bruichladdich. Velmi zajímavé pro návštěvníky by zajisté bylo i setkání s Charlesem Macleanem, jedním z nejuznávanějších odborníků v oblasti whisky, či Davem Broomem, předním publicistou v odvětví.

Dáte návštěvníkům tři tipy na ochutnávku na vašem festivalu?

To je velmi těžké, protože letos se sejdou na festivalu opravdové kapacity ve světě whisky a brand ambasadoři těchto značek předvedou jednu degustaci lepší než druhou.

V rámci pražkého festivalu Whisky Life! mají návštěvníci možnost navštívit řízenou ochutnávku v podání Johna Quinna. Jedná se o průřez produkcí palírny Tullamore D.E.W., kdy některé z ochutnávaných whisky patří podle mínění odborníků (i podle získaných ocenění) k tomu nejlepšímu ze skotské produkce.

Zvu také na Václava Routa, whisky brand ambasadora společnosti Rémy Cointreau CR/SK a předního českého sběratele whisky, který přiveze zcela jedinečnou řadu Octomore z 8. edice. Nabídne se také unikátní možnost ochutnat všechny whisky z této edice, z nichž některé jsou již prakticky nesehnatelné (případně za neskutečné aukční ceny), a tak je porovnat. 

No a v neposlední řadě je tu The Icon za speciální festivalovou cenu a další prémiové blendy (Ultis, 25 y.o.)! Dále přijedou brand ambassadoři Kenny MacDonald, Bernhard Schäfer, Dean Jode a skvělí zástupci českých distributorů Jan Kuchař a Zdeněk Kortiš.

Foto a video: Whisky Life! Prague, archiv

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!