Fidlovačka slaví dvacáté narozeniny. K oslavám si přizvala legendární Sugar

Fidlovačka slaví dvacáté narozeniny. K oslavám si přizvala legendární Sugar70%

Divadlo na Fidlovačce oslavilo o víkendu dvacet let od svého znovuotevření. U příležitosti oslav kulatého výročí uvedlo legendární muzikálovou komedii Sugar (Někdo to rád horké).

Za posledních téměř sto let prošlo Divadlo na Fidlovačce nespočtem změn. Od svého prvního otevření v roce 1921 jako Tylovo divadlo v Nuslích změnilo několikrát svůj název, až na konci století jeho divadelní činnost ustala úplně a budova začala chátrat. Chátrání by bývalo pokračovalo, nebýt Tomáše Töpfera a Elišky Balzarové, kteří založili nadaci Fidlovačka. Nadace se posléze 28. října 1998 zasloužila o znovuotevření Hudebního divadla v Nuslích tentokrát pod dnes známým názvem Divadlo na Fidlovačce.

Také repertoár, který v minulém století tvořily především operety, prošel značnými změnami a dnes se diváci chodí do Fidlovačky kochat především činohry a muzikály. Právě muzikál Sugar (Někdo to rád horké) divadlo uvedlo u příležitosti svých dvacátých narozenin. Sugar je muzikálové zpracování klasické americké komedie od Billyho Wildera z roku 1959. Jako muzikál mělo dílo premiéru na Brodwayi v roce 1972 a do Divadla na Fidlovačce se dostalo loni v dubnu.

Již dvacátou inscenaci Sugar zrežíroval Radek Baláš a se svým týmem vytvořil další částečně originální dílo. Ač by si muzikál vystačil se svým původním humorem, který svůj vtip neztratil ani po více než padesáti letech, Baláš si Sugar přikrášlil ještě o trochu víc. Bohužel se v jistých momentech, kdy se například objeví narážky na dnešní politické denní, stává jeho humor lehce rušivým elementem, který diváka vytrhne ze světa fikce minulého století do dnešní reality.

Ač se v minulosti objevovaly různorodé kritiky na Balášovo zpracování Sugar, o víkendu herci do představení vložili všechno a určitě si zaslouží palec nahoru. Anna Fialová v roli sladké a smyslné Sugar, Jana Švandová jako sebevědomá a rázná Sweet Sue a dva chlapci Martin Písařík a Lukáš Pečenka, kteří si střihli role muzikantů hrajících si na muzikantky. Jak Písařík, tak Pečenka dokonale ztvárnili své dívčí role, a svou performancí udělali ze známého představení ještě o něco vtipnější podívanou.

K oslavám dvacetiletého výročí se odlehčená komedie Sugar hodila dokonale. Po představení nechyběl ani přípitek a originální píseň Hodně štěstí zdraví na počest divadla. Doufáme, že tu Fidlovačka ještě pár let stát bude, protože jak trefně řekl Tomáš Töpfer: „Fidlovačka patří lidem. Ti ji chtěli a ti ji před dvaceti lety pomohli opět vzkřísit.“

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!