Historická budova Národního muzea se částečně otevírá veřejnosti. Do konce roku ji navštívíte zdarma

Historická budova Národního muzea se částečně otevírá veřejnosti. Do konce roku ji navštívíte zdarma 

Historická budova Národního muzea se po 42 měsících částečně otevřela veřejnosti. Od neděle 28. října si mohou návštěvníci prohlédnout zrekonstruovaný interiér muzea a také navštívit dvě výstavy, které se v muzeu nacházejí. U příležitosti výročí vzniku republiky lze zavítat do expozice Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava a nebo na výstavu 2x100 věnovanou historii muzea. Do konce roku je vstup zdarma.

Od svého postavení na konci 19. století nebyla budova Národního muzea více jak 120 let významněji opravována, naopak stále více chátrala a poškodily ji také dva vojenské útoky v letech 1945 a 1968. V roce 2011 musela být z bezpečnostních důvodů pro návštěvníky uzavřena. Po zásazích do hotového projektu a průtazích s výběrovým řízením mohla být rekonstrukce konečně v dubnu 2015 zahájena.

Nyní se budova po 42 měsících rozsáhlých oprav částečně otevírá veřejnosti, a to při příležitosti 100. výročí založení Československa. V neděli 28. října v 10 hodin budova přivítala první návštěvníky a zájem byl opravdu veliký. Někteří lidé čekali na vpuštění do budovy navzdory nepřízni počasí i několik hodin.

Znovuotevření Historické budovy Národního muzea (Foto: Národní muzeum)

Zpřístupněny jsou dvě expozice Česko-slovenská / Slovenko-česká výstava a výstava 2×100 a samozřejmě také opravené historické interiéry budovy v přízemí a prvním patře, včetně zasedací síně Společnosti Národního muzea a historické ředitelny. Až do konce roku je vstup do Historické budovy Národního muzea zdarma.

Příběh přípravy i fungování československého projektu

Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava byla připravena u příležitosti 100. výročí od vzniku Československa a na více jak 1000 m² mapuje nejen všechny klíčové okamžiky bouřlivého 20. století v Československu, ale i konkrétní osudy tehdejších obyčejných lidí a jejich životů. Poprvé v České republice mají lidé možnost vidět pohromadě soubor originálních dokumentů, které osudově ovlivnily naše dějiny – Pittsburskou dohodu, která položila základy soužití Čechů a Slováků ve společném státě, Československé ratifikace mírových smluv z Versailles, Saint Germain a Trianonu, které umožnily vznik společného státu, a Mnichovskou dohodu, Vídeňskou arbitráž a tzv. Deklaraci Hácha – Hitler, které naopak existenci společného státu přerušily.

Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava (Foto: Národní muzeum)

Součástí výstavy je i jedna z největších existujících vlajek České republiky, která byla nesena v pohřebním průvodu prezidenta Václava Havla. Tato výstava je společným dílem Národního muzea a Slovenského národného múzea.

To nejlepší ze sbírky Národního muzea

Ke svému 200. výročí a znovuotevření Historické budovy připravilo Národní muzeum unikátní trezorovou výstavu, na které představí 200 svých nejvzácnějších a nejzajímavějších exponátů. Takovýto unikátní soubor ještě nikdy nebyl v České republice vystaven, čemuž odpovídají i bezpečnostní opatření. Výstava však neukazuje pouze jedinečné předměty, ale vypráví i dobrodružný příběh 200 let existence instituce, která zažila monarchii, demokracii i totalitu, pamatuje čtyři císaře, jedenáct prezidentů a stále objektivně uchovává dědictví minulosti i současnosti pro budoucí generace.

Nový kabát Historické budovy Národního muzea

Vzhledem k havarijnímu stavu budovy se musela provést generální rekonstrukce celého objektu.

Restaurováno bylo 495 velkorozměrných oken, 233 dveří, rozvedeno 1300 km nových kabelů, vybudováno 6 nových výtahů pro přepravu osob a 6 nákladních výtahů.

Budova byla vybavena moderními technologickými systémy, zastřešeny byly obě muzejní dvorany a Historická budova byla propojena podzemní spojovací chodbou s vedlejší Novou budovou Národního muzea. Výstavní prostor se díky rekonstrukci rozšířil o zhruba 30 %.

Interiér Historické budovy Národního muzea (Foto: Národní muzeum)

Budova je národní kulturní památkou, a proto byl při její rekonstrukci kladen důraz na pečlivou památkovou podobu a restaurování do její podoby z roku 1891. To se týká nejen světlejšího odstínu fasády, ale také třeba navrácení původního malovaného zasklení stropu nad hlavním schodištěm, které bylo zničeno a po mnoho let nahrazeno obyčejnými skleněnými a plexisklovými tabulemi, detailů panteonu nebo navrácení vlajkových stožárů k fontáně muzea.

Rekonstrukce ale nekončí...

Stavba byla začátkem října 2018 zkolaudována pro zkušební provoz. Do února 2019 pak zbývá dokončit interiéry některých výstavních sálů, povrchy obou zastřešených dvoran a provést provozní zkoušky technologií. Zahájena bude také instalace stálých expozic včetně přírodovědecké s proslulou "velrybou" - plejtvákem myšokem, většina z nich bude pro návštěvníky otevřena na podzim příštího roku. Během téhož roku budou zpřístupňovány další sály s dočasnými výstavami.

Historická budova Národního muzea je pro veřejnost zdarma otevřena každý den. V pondělí a pátek od 10 do 18 hodin, v úterý, ve středu a ve čtvrtek od 11 do 20 hodin a o víkendu od 10 do 19 hodin. Budova má však omezenou kapacitu, přístup návštěvníků bude regulován.

Foto © archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Interiér Historické budovy Národního muzeaInteriér Historické budovy Národního muzea
 

Mohlo by se ti líbit...

Muzejní komplex Národního muzea nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!