Palm Off Fest: Ledové doktríny odkrývají jazyk nenávisti a jeho schopnost manipulovat společnosti

Palm Off Fest: Ledové doktríny odkrývají jazyk nenávisti a jeho schopnost manipulovat společnosti80%

I tento rok proběhl v Divadle pod Palmovkou již třetí ročník mezinárodního setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest. Do Prahy se tak sjely soubory z Maďarska, Německa, Polska, ale i z Estonska. Nechybělo mezi nimi ani maďarské Divadlo Metanoia Artopedia s působivou inscenací Ledové doktríny: Variace na nacistickou rétoriku.

A nebyla to rozhodně žádná tradiční inscenace, kterou soubor Matanoia Artopedia na festival Palm Off Fest přivezl. Návštěvníci se nedočkali klasického děje, zápletky a rozuzlení. Režisér Zoltán Perovics spolu s herci cílí na jazyk nenávisti ve veřejném prostoru a upozorňuje tak na nebezpečí, která z jeho užívání plynou. Vychází při tom z pamětí drážďanského filozofa a přeživšího holocaustu Victora Klemperera a představuje mechanismy fungování jazyka nejen Třetí říše. 

Inscenace se zaměřuje především na jazyk, kteří užívají diktátoři či jiné osobnosti k tomu, aby si získali dav. Ukazuje při tom nejen to, jak lze pomocí velmi jednoduchých jazykových prostředků ovlivnit myšlení a chování společnosti, ale také důležitost neverbálních prostředků. Jak je možné, že lze lidmi tak manipulovat, že je z nich nakonec možné udělat vrahy či kolaboranty? Na tuto otázku budou moci návštěvníci Ledových doktrín umět odpovědět možné o něco lépe. 

Texty inscenace tvoří vzpomínky přeživších holocaustu, promluvy politiků, mezi nimiž nechybí Adolf Hitler, Heinrich Himmler či Adolf Eichmann, i citáty z oficiální propagandy 30. a 40. let. Někdy jsou pouštěny přímo záznamy těchto promluv, jindy je interpretují samotní herci. Historické promluvy kombinují s těmi současnými, aby upozornili na současný společenský diskurz plný nenávisti, strachu a paranoie. Řeči politiků nejen extrémní pravice navíc protínají i texty některých příspěvků na sociálních sítích - i ty s rasistickými vtipy, které jsme si vzali za své, a i ta najmladší generace je předává s lehkostí a samozřejmostí. 

Herci maďarského souboru odvádí v inscenaci Ledové doktríny: Variace na nacistickou rétoriku skutečně vynikající výkony. A jsou to právě oni, na kterých celá hra stojí a padá. Ať už se jedná o krutou diktátorku či o postavu prezentující společnost, která se nechá jednoduchými prohlášeními a sliby zmást, vše do sebe zapadá a vytváří skutečně neobvyklý zážitek plný nepříliš příjemných emocí, z nichž místy naskakuje až husí kůže. Atmosféru dotváří také jednoduché kulisy tvořené bílým pozádím a černými pruhy látek, které sahaly až do prvích řad hlediště. 

Mnozí návštěvníci budou mít po zhlédnutí této inscenace nejspíš problém říci, o čem vlastně byla. Zapamatují si možná dotazník, který museli před inscenací vyplnit, a dokáží popsat pocit, jaký z Ledových doktrín měli, ještě dlouho poté, co herci zmizeli ze scény, aniž by si nechali zatleskat. Maďarsko se tak na Palm Off Festu opět prezentovalo trochu jinak, než jak jsme v České republice zvyklí. A opět to byla událost, která rozhodně stála za to.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!