Pojďte se bát. Tipy na halloweenské horory, při kterých budete zavírat oči

Pojďte se bát. Tipy na halloweenské horory, při kterých budete zavírat oči 

Žádné ohrané duchařiny nebo vyvražďovačky. Přinášíme výběr zneklidňujících hororů, které vám zpestří letošní třicátý první říjen.

Creep

Sympatický mladík Aaron má hluboko do kapsy, a tak přijme podivnou, avšak výborně placenou brigádu, při níž má za úkol zaznamenat na kameru poslední týdny Josepha, který umírá na rakovinu a vzniklé video chce dát ještě nenarozenému synovi. Původně lehce perverzní atmosféra natáčení se však brzy ubírá opravdu bizarním směrem. Herci tohoto found footage díla většinu času improvizovali, čímž se původně zamýšlená černá komedie přelila do temného psychohororu. Snímek i jeho pokračování je dostupné na Netflixu

Jezero smrti

V hororovém subžánru exploitation figurují převážně záporáci středního věku. V britském snímku z roku 2008 Eden Lake, kterému překladatelé zřejmě z propagačních důvodů dali český název Jezero smrti, páchají veškeré násilí na dospělých obětech nezletilí devianti – a pod rodičovskými křídly jim to vesele prochází. Vězte, že po zhlédnutí tohoto filmu budete obezřetní i před teenagery.

Odebrat z přátel

Žánrovka nevšední tím, že je celá natočena z perspektivy obrazovky počítače. Může se zdát, že sledovat online aktivitu pár náctiletých spolužáků bude nuda, čeká vás však démonický horor, který má i díky osmdesátiminutové stopáži spád a řádné napětí. Snímek trefně naráží na negativa sociálních sítí, kde se každý cítí sebejistě a ostatním dokáže bez skrupulí napsat vzkazy, které by nedokázal říct nahlas. Kyberšikana končívá i tragicky – stačí si vzpomenout na proslulý případ patnáctileté kanadské studentky Amandy Todd. Sequel filmu s podtitulem Dark Web si můžete pustit na Netflixu. 

Lidská stonožka

Pozor, toto je jen pro opravdu silné žaludky – a také pro diváky, kteří nemají strach z bílých plášťů. Obzvlášť když jde o lehce vyšinutého chirurga. Fatální setkání s jedním takovým rádoby Mengelem čeká na dvojici naivních Američanek, které v Německu píchnou pneumatiku a z náhodně vybraného domu potřebují jen zavolat do autoservisu. Nizozemského tvůrce Toma Sixe prý námět filmu napadl, když sledoval televizní reportáž o pedofilovi. Za zločin mu vymyslel vkustku originální trest – přišít ústa k pozadí tlustého řidiče kamionu.

Chata

Riley Keough ve zvláštním příběhu o rodinných vazbách, víře a svědomí hraje zdánlivě psychopatickou sektářku, která jako jediná přežila hromadnou sebevraždu. Při poskytnutí rozhovoru svede ženatého novináře se dvěma dětmi. Jeho manželka neunese blížící se rozvod a ze žalu se zastřelí. Vdovec se svou nastávající a potomky plánuje posílit vzájemné vztahy předvánočním výletem na chatu, který se ale nečekaně zvrtne. Film je ke zhlédnutí na platformě HBO GO. 

The Visit

Návštěva aneb všechno, co jste chtěli vědět o prarodičích, ale báli jste se zeptat. O tomto filmu platí, že čím méně o něm coby divák víte, tím lépe. Dva pubertální sourozenci vyrážejí přes Spojené státy za babičkou a dědečkem, které nikdy nepoznali. Vnučka týdenní pobyt u příbuzných natáčí, aby z materiálu vytvořila dojemný dokument. Chování staříků je ale čím dál zvláštnější, což u dětí vzbudí podezření, že všechno není tak úplně v pořádku. 

47 metrů

Trochu jiné Čelisti – tak by se dal charakterizovat survival horor odehrávající se na mexickém pobřeží. Dvě sestry, z nichž jedna se vzpamatovává z bolestivého rozchodu, se rozhodnou zpestřit si nezáživný pobyt atrakcí, při níž je kladkostroj ponoří ve velké kovové kleci čtyřicet sedm metrů pod hladinu oceánu. Zdánlivě bezpečná zábava se záhy mění v boj o holý život. Poznáte, co se ve skutečnosti děje a kdy mají protagonistky pouhé halucinace z nedostatku kyslíku?

Z filmu The Visit. Foto: Blumhouse Productions

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!