Sodoma a... Ji.hlava 22? Druhý festivalový den za námi

Sodoma a... Ji.hlava 22? Druhý festivalový den za námi 

Festival Ji.hlava má za sebou svůj druhý den. Diváci zhlédli české i zahraniční novinky a diskutovali s významnými hosty. Vyhlášen byl také vítěz sekce Svědectví o přírodě - dokument z Africké "Sodomy", největší skládky elektronického odpadu.

Přinesl několik českých novinek: Dobrý život sokola Bendy režiséra Pavla Jurdy je portrét sedmdesátníka žijícího na Moravské vesnici, dýchajícího sokolským duchem a udržujícího čilé kontakty s Japonskem i Amerikou. Čerstvou novinkou je hojně navštívený snímek Máme na víc, ve kterém se dokumentarista Robin Kvapil objevil ve dvojité úloze – na jednu stranu byl poradcem v kampani prezidentského kandidáta Michala Horáčka, zároveň ale o této kampani natáčel dokument. Uveden byl také film Šimona Šafránka King Skate, sledující normalizační počátky československého skateboardingu.

Do historie se diváci ohlédli v rámci sekce Fascinace s naučnými filmy Automaty a lidé a Šest naléhavých disputací, ve kterých se českoslovenští filosofové, vědci a umělci v 60. letech zamýšleli nad budoucností lidstva a socialismu.

Inspirační fórum návštěvníkům umožňuje fyzicky se setkat a vést debatu o zásadních otázkách dneška; to páteční se zaměřilo na budoucnost žurnalistiky. V jeho rámci se představil John Tusa, historik a novinář, který z Československa odešel v roce 1939 do Velké Británie, kde pak mimo jiné pracoval pro BBC.

Byla také vyhlášena třetí z jedenácti festivalových cen, konkrétně v sekci Svědectví o přírodě, která se zaměřuje na filmy, jež formálně výraznými prostředky zkoumají vztah člověka a přírody. Porotu, ve které zasedla ekoložka Yvonna Gailly, hydrobiolog David Pithart a ekologická aktivistka Anna Bromová, nejvíc zaujal snímek Vítejte v Sodomě režisérské dvojice Floriana Weigensamera a Christiana Krona. Film zachycuje největší skládku elektronického odpadu na světě, která se nachází v Ghaně. Kamera působivě snímá rozlehlou krajinu zavalenou odpadem, často zahalenou v kouři z pálených plastů. Výrazná obrazová část je doplněna o voice-overové zpovědi obyvatel skládky, kteří zde sbírají kovové materiály, aby si vydělali na živobytí jejich recyklací. Snímek se nespokojuje s předvedením dopadu, který má evropský a americký konzumní způsob života na planetu, a především na obyvatele třetího světa, kam jsou pozůstatky konzumu vyváženy, nezastavuje se u zdůraznění krutých podmínek, ve kterých afričtí obyvatelé skládky žijí; ukazuje, že lidé i v takovýchto podmínkách neztrácejí radost ze života, hudby a tance, neztrácejí naději v lepší život. Také ale prostřednictvím svých protagonistů otevírá tíživá témata genderové a sexuální identity.

V sobotu festival opět uvede několik českých snímků: Martin Páv ukáže život ve slumu v Nairobi Kibera: Příběh slumu, nástup Vladimíra Putina k moci přiblíží film Vitalije Manského Svědkové Putinovi a David Jařab přinese portrét českého surrealisty Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka. Ze zahraničních dokumentů stojí jistě za pozornost portugalský film Dokud nás porno nerozdělí, ve kterém se jeho režisér Jorge Pelicano zamýšlí nad krizí tradiční rodiny či proměnou, kterou lidským vztahům přinesly sociální sítě.

Inspirační fórum se v panelové diskuzi zaměří na školství a vzdělávání, přinese také dokumentární dialog s japonským matematikem a bývalým starostou města Hirošima Tadatoshim Akibou nebo diskuzi s novinářkou Danielou Drtinovou.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!