Úzkost, tíha, strach. Temný karneval se dostává hluboko pod kůži a jen těžko se na něj zapomíná

Úzkost, tíha, strach. Temný karneval se dostává hluboko pod kůži a jen těžko se na něj zapomíná100%

Dvacet sedm povídek vydávaných v časopisech mezi léty 1943 a 1947 se dočkalo seskupení, a vznikla tak sbírka jednoho z nejlepších hororových autorů všech dob. Knihou přímo prosakuje fascinace Edgarem Allanem Poem, ale rukopis Bradburyho, autora knihy 451 stupňů Fahrenheita, je nezaměnitelný a oslovuje čtenáře už více než šedesát let.

Příběh Bradburyho prvotiny se zprvu zdá být trochu složitý. Důvodů, proč je tato kniha řazena mezi novinky, je hned několik. První vydání sice vyšlo už v roce 1947, ale bylo o čtyři povídky a čtyři eseje kratší, na rozdíl od toho následujícího. Na něj si čtenáři museli počkat dlouhou dobu, až do roku 2001. Teprve tehdy sám autor povolil rozšířené vydání, a navíc přidal ke každé z povídek svůj osobní komentář, ve kterém se svěřuje, kde vzal inspiraci pro svá díla. A do češtiny je právě teď přeložen vůbec poprvé.

Bradbury ukazuje, že už od počátku tvorby je mistrem popisných pasáží. Dostanou se vám pod kůži, a jako byste vážně stáli v domě na rodinné sešlosti. Cítili tu tíseň mladého chlapce obklopeného upírskými strýčky a tetičkami čarodějnicemi, kteří se před denním světlem zavírají do rakví. Ale není to jen o fantastických kreaturách. Nejdůtklivější je pootočená realita. Uvědomili jste si někdy, že je ve vás kostra? A co když ona existuje nezávisle na vás, ona je hybatelem? Všechno je to v hlavě. A všechny autorovy myšlenky buší silně a naléhavě na vědomí čtenářů. Chytne vás a nepustí. Čerpá jedině ze sebe, z momentů, které si sám zažije, a proto je tak opravdový a nestrojený. Což dokazuje i v povídce Jezero. V komentáři, který jí předchází, se vrací do dne stráveného na pláži. Byl ještě malé dítě a hrál si s kamarádkou u moře. Když se vrhla do vody, odplavala od břehu a už se nikdy nevrátila. 

Jeho povídky časem nabírají sílu a čtenáře stále oslovují. Je tomu tak možná proto, že všechny příběhy, které vytváří, se zdají být až neuvěřitelně skutečné. Tak, že by je mohl prožít každý z nás. A v tom je jejich největší mrazivost. Zároveň mají morální hloubku a pomocí metafor si je každý může napasovat na svůj vlastní život. Temný karneval je prožitek a požitek pro vaši fantazii i strach.

Fotografie: albatrosmedia.cz

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!