Nejnovější články » Ze společnosti

Sto let republiky ve Zlíně. Otevře zrekonstruovaný Památník Tomáše Bati a přijede i Masaryk

27.10.2018,

Ani Zlín nevynechá oslavy kulatého výročí založení Československé republiky. Hlavním tahounem je tento rok zrekonstruovaný Památník Tomáše Bati přezdívaný „skleněný krystal“, ale také videomappingová show v areálu budov 14 a 15. Akce budou probíhat celý víkend.

V sobotu 27. října je plánován program na Náměstí Míru. Od tří hodin si mohou lidé poslechnout Velký dechový orchestr Zlín, a hned poté město přivítá hosta. „V rámci akce se náměstí přenese do doby takzvané první republiky, návštěvníci se potkají s T. G. Masarykem, který přijede historickým automobilem, Tomášem Baťou, dobovými cyklisty, živými sochami, kameloty, budou si moci vyrobit pamětní minci nebo se vyfotit v dobovém fotokoutku,“ uvedla pro stránku zlin.eu Michaela Doleželová z Odboru kultury a památkové péče magistrátu. Dojde také k odhalení pamětní desky, která bude umístěna na budově Zlatého jablka. Poté se návštěvníci přesunou průvodem k soše T. G. M. u Kongresového centra, kde proběhne také pietní akt a vernisáž výstavy „Cesta ke svobodě – 100 let republiky“. Oslav se zúčastní i Městské divadlo, které uvede v sedm hodin inscenaci Masaryk/Štefánik. Výstavu o první republice chystá také Alternativa, otevřena bude prvního listopadu.

Velkým lákadlem je také otevření bývalého Domu umění po několikaleté rekonstrukci. V neděli 28. října se otevře veřejnosti zdarma, a to od jedenácti do sedmnácti hodin. Původní vzhled, který navrhl architekt František Lydie Gahura, bude Památníku navrácen se vším všudy. Uvnitř se opět objeví i maketa letadla Junkers F 13, v němž v roce 1932 Tomáš Baťa tragicky zahynul. Budova se po svátečním dni uzavře a do běžného chodu bude uvedena až na jaře 2019.

Baťův institut připomíná výročí po celý rok, nyní mohou návštěvníci shlédnout výstavu o Baťovském bydlení nebo „Knihy našich prarodičů: Literatura pro děti prvorepublikové éry“. Na prosinec chystá expozici o první Československé známce a zřízení zlínské pošty a také den věnovaný tvorbě bratří Čapků pro dětské čtenářstvo.  

Ani tentokrát nebude chybět videomapping, o který je vždy větší a větší zájem. Tentokrát se na „plátně“ zlínského Institutu 14 a 15 vystřídají tři uskupení. Od sedmi hodin večer bude probíhat první představení, které je tematicky nazváno „100“. Vytvořilo je duo František Pecháček a Ondřej Mikula. Následovat bude „3dsense“, která přinese novinku – interaktivní snímání pohybu, díky němuž se lidé stanou součástí projekce. Od půl deváté si otěže převezmou studenti Fakulty aplikované informatiky UTB.