Jubilejní Designblok je v plném proudu. Už jste se byli podívat?

Jubilejní Designblok je v plném proudu. Už jste se byli podívat?90%

Pražský festival designu a módy Designblok letos slaví 20 let. Pro své návštěvníky přichystal expozice 343 značek, designérů, umělců, studií i škol, jejichž společným tématem je OSLAVA. Až do pondělí 29. října je můžete navštívit v Průmyslovém paláci a Lapidáriu holešovického Výstaviště a do 4. 11. v Colloredo-Mansfeldském paláci. Víme, jak to tam vypadá!

Historické prostory Colloredo-Mansfeldského paláce v centru Prahy zaplnila výstava českých i zahraničních autorů s názvem Manifest. Nepřehlédnutelné jsou zde zejména dvě instalace - Cosmocake hlavního zahraničního hosta letošního ročníku Jaime Hayona a mohutné dílo ze zlatých potravinářských plechovek Maxima Velčovského.

Výstavou Manifest jsme chtěli říct, že design milujeme a že má spoustu podob”, říká ředitelka Designbloku Jana Zielinski. “Jaime Hayon nám připravil k 20 letům výročí dort a i když je jen z polystyrenu, moc se nám líbí, děkujeme!”, dodává.

Jaime Hayon. Cosmocake. Designblok 2018. Foto: Andrea Morkusová

Hlavnímu sálu Colloredo-Mansfeldského paláce vévodí instalace Maxima Velčovského Yes, We Can, složená z 5000 plechovek naplněných vzduchem. Jejich zlatá záře ideálně doplňuje barokně-rokokový sál, v jehož zrcadlech se odráží. V dalších sálech najdeme světelné objekty Evy Eisler, Házení knihami Petra Babáka, Jednoduchost manželského dua chmara.rosinke, či Pokus studia Olgoj Chorchoj.

Již při vstupu do tradičního prostoru Designbloku na pražském Výstavišti vás zaujme cosi, co sem za normálních okolností nepatří - most z lešenářských trubek před Lapidáriem. Jedná se o instalaci Martina Daška s názvem Mark VII, na kterou mohou návštěvníci vystoupat a užít si tak perspektivu okolí z nového úhlu pohledu. Pokud ale máte závratě, tak malé upozornění - nahoře to hodně houpe.

Maxim Velčovský. Yes, We Can. Designblok 2018. Foto: Andrea Morkusová

Odvážíte-li se most přejít, zavede vás přímo před vstup do budovy Lapidária, ve které je umístěna zóna Art House. Kombinace zdejší stálé expozice soch a historických exponátů s jednotlivými instalacemi Designbloku zde vytváří působivou podívanou, pro niž byl zvolen souhrnný název Pocta kráse. Hned u vstupu zaujme instalace věnovaná sedminásobnému vítězi Tour de France Lanci Armstrongovi od Glassbrothers. Světelný objekt vyrobený z pravých bicyklových rámů a pokovený 24 karátovým zlatem se odráží v efektivně sestavených zrcadlech na podlaze a ze všeho nejvíce připomíná ideální lustr pro každého fanouška cyklistiky.

Vpravo od vstupu nelze přehlédnout dílo Veroniky Drahotové: Fragments of Freedom. Sestava tří pláten, jež však nemají své pevné místo a pořadí - dají se otáčet a přesouvat a s každou takovou změnou vzniká nová varianta výsledného obrazu, jak můžeme vidět i v promítané prezentaci. V další místnosti nás uvítají Proměny Eliáše Dolejšího a Samuraj III Jiřího Šuhájka. Nejvíce návštěvníků však pravděpodobně přivábí světelná instalace Ronyho Plesla Fire Walk with Me, vyrobená unikátní technologií tavené skleněné plastiky. Randogne Family designéra Philippe Cramera v místnosti vlevo od vstupu je krásnou ukázkou komunikace nového uměleckého díla a starých artefaktů stálé expozice. Které dílo jednoho z 20 vystavujících domácích i zahraničních autorů nejvíce zaujme vás, uvidíte sami.

Maxim Velčovský. T. G. M. Designérie. Designblok 2018. Foto: Andrea Morkusová

Centrem dění, her i odpočinku je slavnostní Designérie v Průmyslovém paláci, umístěná v jeho střední části. Podle návrhu architekta Jana Rosického zde vznikl prostor vyjadřující hlavní téma festivalu, kterému vévodí obří skluzavka z horního patra, vlajkosláva, kruhová stage pro přehlídky, nafukovací trampolína a socha-koncept T. G. Masaryka od Maxima Velčovského. Do Průmyslového paláce s sebou klidně vezměte i děti - ty nejmenší si pohrají v Designblok Kids Zone, větší se zabaví v centrálním hale, nebo se mohou zapojit do Desetiboje, který je provede celým prostorem festivalu.

Pravé křídlo Průmyslového paláce patří novinkám prestižních značek a výrobců. Tzv. Superstudio představuje nábytek, svítidla či interiérové doplňky. Najdete zde ale i letadlo (VL3 Evolution by Aeroprague), nejnovější koncept Dezir značky Renault, vířivku či obří kaleidoskop. Na balkonech se zabydlela tiskařská dílna a design 20. století, který bude předmětem pondělní aukce.

Renault Dezir. Superstudio. Designblok 2018. Foto: Andrea Morkusová

Openstudio v levém (provizorním) křídle Průmyslového paláce zaplnily instalace 148 designérů, studií, škol a módních návrhářů. Jejich díla, zahrnující oděvy, šperky, svítidla, gramofony, papírenské zboží či porcelánové a skleněné doplňky, si můžete na místě rovnou zakoupit. Nechybí zde přehlídka nejlepších evropských diplomových prací Diploma Selection a tzv. Reflex Stage nabízející každý den množství diskuzí  a přednášek.

V rámci doprovodného programu je připraven i maraton módních přehlídek - všech 32 jich pravděpodobně zhlédnout nestihnete, ale určitě si vyberete tu svou - bude to Klára Nademlýnská, Hana Zárubová, Pavel Brejcha či úplně někdo jiný? Letošní Designblok spojil své síly i s Liběnou Rochovou a českým umělcem Musou, kteří připravili speciální kolekci oblečení na podporu charitativní organizace Debra, pomáhající lidem s nemocí motýlích křídel.

Openstudio. Designblok 2018. Foto: Andrea Morkusová

Pondělkem ale všechno nekončí. Již zmíněná výstava Manifest v Colloredo-Mansfeldském paláci potrvá do neděle 4. 11. Až do 8. 11. máte možnost navštívit čtrnáctidenní kulturní pop-up prostor Canapé v centru Prahy, který otevřel magazín Soffa. Najdete ho v prostoru Obecního dvora - v místech, kam Jaroslav Foglar umístil svá románová Stínadla. Rychlé šípy ani Vonty zde patrně nepotkáte, rozhodně ale nebude chybět design, umění, diskuze o kultuře, lekce jógy či dobrá káva.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Praha Holešovice nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!