Ji.hlava 22: Zábavný zahajovací večer ve stínu české politiky

Ji.hlava 22: Zábavný zahajovací večer ve stínu české politiky 

Slavnostní zahajovací večer Ji.hlavy 22 s tématem paměti se zdál velmi politický: ocenil investigativní reportáž o napojení Hradu na Rusko a uvedl premiéru dokumentu o snažení Michala Horáčka stát se prezidentem.

22. ročník MFDF Ji.hlava byl zahájen. Letošním zahajovacím večerem Ji.hlavy provázeli moderátoři Tereza Nvotová, úspěšná slovenská režisérka (dokument Mečiar nebo drama Špína), a Jan Foukal. Během představování soutěžních sekcí zavtipkoval jeden z největších evropských režisérů Krzysztof Zanussi, porotce sekce Opus Bojům, na letošní téma festivalu: paměť. Zavzpomínal na druhou světovou válku a přirovnal se k představiteli “Jurského parku”.

Během večera byly vyhlášeny první dvě ceny: Nejlepší investigativní reportáží byla podle časopisu Respekt „Putinův kůň v Adamově“ (reportéři ČT: Aneta Snopová a Vojtěch Srnka), která “přináší jedno z prvních konkrétních zjištění o klientelistickém propojení prezidentské funkce s byznysem a ruskými penězi, potažmo o neprůhledném financování Hradu“.

Na filmovém portálu DAFilms.cz měli diváci možnost rozhodnout o nejlepším krátkém dokumentárním snímku - sekce Krátká radost. Vybrali The Holiday Inn-Side australského režiséra Charbyho Ibrahima, jednoduše animovaný dokument o šestnáctiletém recidivistovi.

Slavnostní večer byl uzavřen dokumentem Máme na víc režiséra Robina Kvapila, zpětnou reflexi prezidentského tažení Michala Horáčka.

V pátek festival přinese přehlídku libanonského filmu, sekce Cizinec hledá byt nabídne pohled na Čechoslováky, kteří odešli do západního Německa a do Rakouska, a režisér Pavel Jurda uvede snímek Dobrý život sokola Bendy s živým doprovodem sokolské kapely. Páteční Inspirační fórum bude polemizovat o budoucnosti žurnalistiky.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!