5 nejlepších filmů s Jiřím Macháčkem

5 nejlepších filmů s Jiřím Macháčkem 

Většina diváků má Jiřího Macháčka zažitého především v roli zpěváka. Jeho kapela MIG 21 sklízí úspěchy na tuzemské scéně už 20 let. Nyní se o něm mluví hlavně v souvislosti s filmem Toman. Ztvárnil v něm rozporuplnou osobnost našich dějin, šéfa zahraniční rozvědky za minulého režimu. Jestli se snímek zařadí mezi ty nejpovedenější, nebo časem zapadne, se teprve ukáže. Ovšem teď si připomeneme díla, díky nimž se na Macháčka – herce jen tak nezapomene.

Samotáři

Před osmnácti lety vrazil do kin film Davida Ondříčka o osudech sedmi mladých lidí, kteří se snaží zorientovat ve světě, do kterého jsou vhozeni. Sami mu vlastně nerozumí a v rozmezí pár dní se navíc nachomýtnou do situací, které změní je samotné. Jiří Macháček si v tomto snímku zahrál postavu Jakuba, nejzmatenějšího a nejpohodovějšího člověka široko daleko. Všechno má „na háku“, kouří spoustu trávy a svět jde mimo něj. Tomu odpovídá i zevnějšek – žluté háro, výrazné obočí a tričko s logem z banánů. Jeho osud se až magicky proplétá s životy těch ostatních a jednou z legendárních scén je rozhodně ta s jointem v ruce a Prahou za zády. Nebo ta se skvělou muzikou. Stačí si vybrat, Samotáři jsou takových scén plní. Za roli Jakuba dokonce herec získal Českého lva za nejlepší mužskou vedlejší roli.

Muži v naději

Muži v krizi středního věku? Krásná zrzka v podání Vicy Kerekes naruší Ondřejovi (Jiří Macháček) zaběhlou rutinu všedních dní v několikaletém manželství. A to všechno především díky Ondřejovu tchánovi (Bolek Polívka), který mu dává velmi cenné rady, jak se ve vztahu nenudit. Hlavní hrdina je totiž tak trochu podpantoflák, pracuje od nevidím do nevidím a snaží se být co nejvzornější manžel. Ale jsou takhle ženy opravdu spokojené? Co když má tchán pravdu a doma nesmí být nikdy nuda? Film se řadí spíše mezi oddechovky a o vtipné chvíle není nouze. Ale zvrat v závěru je třešničkou na dortu a dává tak celému dílu smysl. K Mužům v naději neodmyslitelně patří i hitovka MIG 21 Chci ti říct.

Jedna ruka netleská

Do třetice opět léty osvědčená klasika od Davida Ondříčka, na jejímž scénáři spolupracoval i Macháček. Setkáváme se s jakousi hořkou, místy absurdní komedií s osobitým autorským rukopisem scénáristy a hudbou Jana P. Muchowa. Všechno je to o Standovi. Sice není zrovna geniální a vlastně ho právě propustili z vězení, ale on věří, že jeho život právě nabírá ten nejlepší možný směr. Přitahuje k sobě podobně podivné lidi, jako je on sám, a z toho plyne spousta problémů i omylů. Ale ono to přece nějak dopadne, všechno bude v pohodě. Chce to jen objímat stromy a pít houbový čaj.  A samozřejmě obsazení výbornými herci, kupříkladu geniálním Ivanem Trojanem počínaje a Vladimírem Dlouhým konče, je cesta k oprávěnému úspěchu u diváků i kritiky.

Občanský průkaz

Jsou sedmdesátá léta a parta čtyř kluků se snaží přežít drsný přerod z chalpců v muže. To všechno v kulise tehdejší hudby, dlouhých vlasů, alkoholu a poezie. Film sleduje jejich osudy od chvíle, kdy dostanou občanský průkaz. Jako patnáctiletí mají své dobou zakázané idoly, od Jaggera z Rolling Stones po milované Zeppeliny, i ty, kterými pohrdají. Rebelie je často na hraně a hrdinové si svými provokacemi koledují o pořádný průšvih a špatný posudek, kvůli kterému by se nemuseli dostat na střední školu, kterou by si přáli. Rodiče jim ani zdaleka nepomáhají, ale navzájem se v partě vždycky podrží. Při jednom z problémů se na scéně objeví právě Macháček v roli záporáka, který má za úkol nevyžádané chování jednou pro vždy vyřešit. Ne všechno má tak jednoznačný vývoj, jak se může zdát a skupinku čeká v jejich příběhu mnoho těžkých okamžiků. Občanský průkaz si s sebou nese hořkost i vtip, a to především díky svému scénáristovi Petru Šabachovi.

Vratné lahve

Duo Jan Svěrák a Zdeněk Svěrák jsou už od časů filmu Kolja zárukou kvality a divák tak alespoň tuší, co může od snímku očekávat. Vratné lahve jsou navíc plné zvučných jmen tuzemské herecké scény, od Pavla Landovského, přes Danielu Kolářovou až po Tatianu Vilhelmovou. Hlavní hrdina Josef Tkaloun po své učitelské kariéře odchází do penze, ale nejvíc ze všeho se děsí toho, že zakrní. Proto začne pracovat ve výkupně lahví a právě zde potkává spoustu roztodivných lidí. Jeho manželka Eliška jeho "mladické snahy" pozoruje a komentuje svým ostrovtipem. Jsou manželé už čtyřicet let a chvílemi se zdá, že spolu jen přežívají. Přesto film není plný sentimentu a vzpomínek na mládí, naopak. Ve Vratných lahvích je spousta momentů, které se divákovi vybaví i po letech. 

Kdy a kde dávají film: Toman

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrají:

Kdy a kde dávají film:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!