Film Zlatý podraz se vrací do historie basketbalu a ukazuje jeho hrdiny

Film Zlatý podraz se vrací do historie basketbalu a ukazuje jeho hrdiny90%

Drama a sportovní film Radima Špačka je natočený podle knihy "Nebáli se své odvahy", kterou napsali novináři Jakub Bažant a Jiří Závozda. Do hlavních rolí potom režisér Špaček obsadil Filipa Březinu, Zdeňka Piškulu nebo herce z Brna Jana Mansfelda. Zlatý podraz, jehož děj se odehrává v roce 1938, je natočený na oslavu 100 let od vzniku Československa.

Necelé dva měsíce od rozhovoru s Radimem Špačkem o jeho chystaném filmu - rozhovor naleznete zde - se diváci dočkali premiéry, která proběhla celorepublikově 25. října 2018.

Příběh je již od začátku poutavý, když trenér Valenta (Stanislav Majer) ve věznici na Pankráci místo toho, aby někoho udal, spáchá sebevraždu jedním z nejhorších způsobů, a to tak, že se rozběhne proti zdi. Jeho úlohu trenéra poté převzal Franta (Filip Březina), pod jehož vedením odjela basketbalová výprava do Ženevy na svůj první velký zápas, který vyhráli, což by nikdo nečekal při záběrech na jeho polorozpadlé tenisky. Během svého pobytu ve švýcarském měste se Franta zamiluje do krásné Michelle (Patrycja Volny), která za ním po čase přijede do Československe republiky.

Film, ve kterém nechybí láska a pravé přátelství, také poukazuje na režim, který v té době byl, a na lidi, co se kvůli tomu, aby byli zadobře s představiteli tehdejší doby, dokázali otočit zády ke svým přátelům. Řeč je o funkcionáři Hrabalovi, kterého skvostně zahrál Ondřej Malý, jehož postava byla velmi uvěřitelná, to však neznamená, že by jiní herci byli horší. Postava Hrabala dobře ukázala, jak to v té době chodilo, z čehož až mrazí.

Tento film není jen pro pamětníky, rozhodně by se na něj měli podívat i mladí lidé, kteří nezažili tuto dobu. Hezky zpracovaná nejen basketbalová historie od roku 1938 po rok 1951, která však není nudná, což filmy tohoto žánru můžou být. Celý film narušuje až konec, kdy je v titulkách puštěná státní hymna s podkresem nepříjemného dunění, které se nedalo poslouchat. V ten moment také odešlo nejvíce diváků ze sálu.

Foto: Facebookové stránky filmu Zlatý podraz

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!