5 tipů na pražská muzea vhodná pro děti

5 tipů na pražská muzea vhodná pro děti 

Hlavní město nabízí nespočetné množství nejrůznějších muzeí, galerií, koncertů, výstav i divadelních představení, že je skutečně těžké vybrat si, co vše navštívíte. Tento problém se prohlubuje v případě, že jedete na výlet do Prahy společně s dětmi. Obvykle je těžké se jim zavděčit, proto vám přinášíme několik tipů na místa, která by mohla nadchnout děti i vás.

1. Muzeum Lega na Národní třídě

Kdo by nemiloval tyhle plastové kostičky, které 28. ledna oslavily 60 let od svého vzniku. Jejich kouzlo učarovalo i srdce sběratele Miloše Křečka, který v roce 2011 otevřel na Národní třídě v Praze první soukromé muzeum Lego kostek. Pražské muzeum společně s pobočkami v Kutné Hoře, Jeseníku, Liberci a Špindlerově Mlýně tvoří největší soukromou sbírku Lega u nás i na světě.

Na třech podlažích naleznete přes 3 tisíce exponátů a téměř 70 % sbírky pochází ze zahraničí. Kromě klasických Lego stavebnic jsou součástí expozice také historické kousky z roku 1949 a také stavby světoznámých architektonických skvostů, jakým je Eiffelova věž, Socha svobody či Taj Mahal. Z Lego kostiček je zde postaven také Karlův most, Národní muzeum či Staroměstská radnice

Foto archiv Muzea Lega Praha

A kdybyste po návštěvě muzea Lega neměli dost, o kousek dále – v ulici Na Příkopě – se v prostorách hračkářství Hamley's nachází stálá výstava českých památek postavených z Lega. Zde sice neuvidíte historické modely, s úžasem však budete sledovat monumentálnost exponátů. V Czech Repubrick vás zavedou na hrad Karlštejn, vysílač Ještěd či katedrálu sv. Víta

2. Muzeum voskových figurín

Freddie Mercury, Švejk, Stalin, Mozart a další osobnosti české i světové historie na jednom místě s celebritami současnosti – to zažijete jen v Muzeu voskových figurín v Celetné ulici. Muzeum je vhodné spíše pro větší děti, které se zde mohou potkat a vyfotit se svými idoly, ale zároveň se vzdělávat. V pražském Wax Museum najdete také filmové a knižní hrdiny, umělce, politiky a další známé osobnosti různých oblastí. Otevřeno je každý den od 10 do 21 hodin. Muzeum má pobočky také v Českém Krumlově či Karlštejně.

Foto archiv Wax Museum Prague

Nedaleko se ještě nedávno rovněž v ulici Celetná nacházelo Musée Grévin, které také nabízelo obsáhlou expozici voskových osobností. To bylo však z provozních důvodů uzavřeno. Prostor teď čeká na nové využití. Podle některých informací zde vznikne muzeum čokolády.

3. Papilonia – Motýlí dům

Na zoo je pro některé děti už docela chladno, proto se raději vydejte se svými ratolestmi do tepla. V útrobách hračkářství Hamley’s se schovává dobrodružný a kouzelný svět motýlůPapilonia, kde na 150 m² při troše štěstí najdete přes 600 exotických motýlů. V centru Prahy se tak ocitnete uprostřed deštného pralesa, kde kolem vás budou poletovat desítky různých druhů motýlů ze všech koutů světa od těch pestrobarevných až po ty skoro neviditelné. Interiér Papilonie byl inspirován starodávným chrámem Angkor Vat v Kambodži. Otevřeno je každý den od 10 do 20 hodin.

4. Království železnic na Smíchově

Nedaleko Smíchovského nádraží najdete ráj pro všechny malé i velké milovníky vláčků. V Království železnic na vás čekají stovky metrů kolejí, desítky modelů vlaků, aut i významných staveb a míst České republiky. Kolejiště se navíc v pravidelných intervalech rozrůstá o další a další části, ve finální fázi by pak Království železnic mělo představovat ucelený model České republiky. Momentálně je největší lákadlem obří model Prahy.

Foto archiv Království železnic

Od dubna 2014 se prostor pyšní největším modelovým kolejištěm ve střední Evropě. Je jím model Libereckého kraje, který obsahuje mimo jiné také funkční kabinovou lanovku na Ještěd. Kromě Libereckého kraje jsou v provozu také kraje Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Středočeský a Praha. Do Království železnic můžete zavítat denně od 9 do 19 hodin. Kromě toho každé úterý a čtvrtek a každou první neděli v měsíci probíhají od 16 hodin komentované prohlídky expozice.

5. Muzeum Karla Zemana

Odhalte společně s vašimi dětmi celoživotní dílo světově uznávaného filmového tvůrce Karla Zemana a jeho filmové triky, kterými proslavil českou kinematografii 20. století. Expozice je koncipována jako jednotlivé filmové scény a malé ateliéry. Budete jimi procházet a můžete se v nich natáčet přímo v akci. Přenesete se tak do doby legendárních filmů, jako například Cesta do pravěku, Vynález zkázy či Baron Prášil. Muzeum je unikátní a interaktivní, hravým pojetím vám dává možnost vyzkoušet si na vlastních fotoaparátech či videokamerách trikové postupy, které ve svých filmech Karel Zeman používal.

Vraťte se do dětství a vyzkoušejte si exponáty s vašimi ratolestmi. Nezapomeňte však i ty nejmenší návštěvníky poučit o osobnosti Karla Zemana. Muzeum vám s tím pomůže. Expozice totiž mapuje jeho tvorbu od prvních animací a loutkových filmů ve čtyřicátých letech minulého století až po díla z jeho posledního tvůrčího období.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Muzeum Karla Zemana

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!