Nejen loutky z večerníčku Broučci představí výstava tvorby Zdeňka Podhůrského

Nejen loutky z večerníčku Broučci představí výstava tvorby Zdeňka Podhůrského  

Retrospektivní výstavu tvorby architekta Zdeňka Podhůrského, který proslul hlavně jako tvůrce loutek k televiznímu seriálu Broučci podle knižní předlohy Jana Karafiáta, otevřelo Muzeum hlavního města Prahy na zámku ve Ctěnicích. K vidění bude do 3. března 2019.

Architekt Podhůrský byl jeden z předních výtvarníků minulého století a zároveň jeden z nejvýznamnějších českých loutkářů vůbec. Retrospektivní výstava návštěvníkům představí loutky z večerníčků Broučci, Neználkovy příhody a Dobrodružství Čokoládového panáčka, ale také kresby, náčrty, kalendářové loutky a pracovní fotografie.

Zdeněk Podhůrský se o hračky a zejména loutky zajímal už od mládí. Po studiích kresby přešel jako výtvarník a loutkář k Josefu Skupovi, pro jehož divadlo vytvořil dokonale rozhýbaný marionetový černošský orchestr. Později se ve vlastním ateliéru věnoval návrhům divadelních loutek a dekorací pro sériově vyráběná domácí divadélka.

Zdeněk Podhůrský. Foto archiv Muzea hl. m. Prahy

Vytvořil přes 20 reklamních loutkových filmů, včetně scénářů. V ČST stál za pořadem Televize pro nejmenší, navrhoval výpravy pro pohádkové inscenace nebo vytvořil loutkovou znělku každodenního vysílání pro děti – Kolotoč.

Spolupracoval také s Československým státním filmem, je mimo jiné autorem loutek pro film Karla Zemana Cesta do pravěku. Rovněž se podílel na tvorbě pohádek Hrátky s čertem, Zlaté kapradí či Rusalka. Pro světové výstavy vytvářel tehdejší fenomén – dioramata, tedy plastické loutkové obrazy.

Výstavu ve ctěnickém zámku připravil architektův syn, známý herec, muzikant, zpěvák a moderátor Zdeněk Podhůrský, který po svém otci zdědil lásku k výtvarnému umění, rád fotografuje a věnuje se také řezbářství.

Foto archiv Muzea hl. m. Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Zámecký areál Ctěnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!