5 akcí zdarma v Praze, které vás čekají o víkendu na sté výročí republiky

5 akcí zdarma v Praze, které vás čekají o víkendu na sté výročí republiky 

Sto let od vzniku Československa uběhne v neděli 28. října. Přinášíme vám pět tipů na víkendové akce v hlavním městě, které se tematicky vážou ke slavnému výročí naší země.

1. Pražská muzea 1918–2018

V sobotu a neděli můžete zdarma nebo za symbolické vstupné navštívit čtrnáct pražských muzeí a galerií. V programu si přijde na své každý. Milovníky designu čeká volný vstup do Uměleckoprůmyslového muzea či Domu U Černé Matky Boží. Kdo má raději obrazy, může zamířit do expozic i na výstavy ve Veletržním paláci, do Bílkovy vily nebo Zámku Troja. Pořádající Muzeum hlavního města Prahy chystá bohatý doprovodný program. 

2. Komentované prohlídky budov Univerzity Karlovy

Univerzitu Karlovu někteří znají coby studenti. Zajímá vás, jak se univerzita a její budovy rozvíjely po roce 1918? V tom případě si nenechte ujít víkendové komentované prohlídky budov čtyř fakult – Katolické teologické, Filozofické, Právnické a Přírodovědecké, a Karolina na Ovocném trhu. Nahlédnete do Knihovny Jana Palacha, haly PF zvané „bazén“, Hrdličkova muzea člověka nebo do gotického sklepení Karolina.

3. Otevření Expo 58

V rámci letošního Designbloku se zpřístupní bývalá restaurace v Letenských sadech, která byla otevřena u příležitosti Světové výstavy v Bruselu v roce 1958. V neděli 28. a v pondělí 29. října si budovu, v níž dnes sídlí PR agentura, budete moci prohlédnout vždy mezi 10. a 21. hodinou – kromě nábytku v tehdejším stylu a dobových fotografií se můžete těšit i na ukázku technologie 3D tisku.

O víkendu můžete zdarma nahlédnout do někdejší restaurace Expo 58. Foto archiv Havas Prague

4. Architektura první republiky

Hned devět pražských objektů z meziválečné éry bude zdarma k vidění během sváteční neděle. Bez nutnosti rezervace se můžete podívat do Domu zemědělské osvěty, Husova sboru na Vinohradech i ve Vršovicích, vinohradského kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, vršovického kostela sv. Václava, budovy Ministerstva průmyslu a obchodu, paláce Metro či Tyršova domu na Malé Straně. Perličkou jsou prohlídky historického parníku Vyšehrad na Rašínově nábřeží. Kromě toho se můžete zúčastnit procházek s architekty, třeba se Zdeňkem Lukešem po vilové kolonii na Babě. Na procházky je třeba předchozí registrace.  

5. Den otevřených dveří na Invalidovně

Barokní budovu Invalidovny, která aktuálně prochází rekonstrukcí, si můžete mimořádně prohlédnout v neděli 28. října od 10 do 15.30 hodin. Průvodce vám ukáže kapli, ubytovací jednotku nebo také místa, která se objevila třeba v oscarovém filmu Amadeus. Bezplatné časové vstupenky na půlhodinové prohlídky jsou k vyzvednutí na pokladně, nádvoří bude volně přístupné.

Foto Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!