9 hudebníků, kteří se z pódia dostali na filmová plátna

9 hudebníků, kteří se z pódia dostali na filmová plátna 

Do kin právě vstupuje Bohemian Rhapsody. Ačkoli v zahraničí nesklidil příliš dobré recenze, zdá se, že čeští filmoví fanoušci ho zatím přijali s nadšením. Jestli i vás příběh kapely Queen okouzlil a toužíte po dalších, přinášíme vám výběr devíti snímků, které vám připomenou, jak to bylo s Beatles, Joy Divison, The Beach Boys nebo Johnnym Cashem.

Perný den (Richard Lester, 1964)

V šedesátých letech nastala Beatlemánie. Fanoušci a hlavně fanynky omdlévali na koncertech skupiny, která vznikla jen o pár let dříve v Liverpoolu. Právě o této době vypráví film oceněný cenou BAFTA za nejlepší muzikál. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Star v Perném dnu předvádějí, jak vlastně probíhá jeden den světoznámé kapely. Na plátně Beatles zahrají své nejznámější hity, jako je A Hard Days Night nebo Can't Buy Me Love. Richardu Lesterovi se v tomto případě povedlo vytvořit nadčasové dílo, které pobaví všechny věkové kategorie. I proto možná časopis Time zařadil snímek v roce 2010 mezi sto nejlepších filmů všech dob.

Amadeus (Miloš Forman, 1984)

I v "české" kinematografii se objevil snímek, který popisuje život jednoho z nejslavnějších hudebníků všech dob Wolfganga Amadea Mozarta a jeho (ve filmu dost zveličený) souboj s Antoniem Salierim, dvorním skladatelem na dvoře Josefa II. Pod snímkem, který získal celkem osm Oscarů a čtyři Zlaté Glóby, jsou podepsaná taková jména jako režisér Miloš Forman, kameraman Miroslav Ondříček nebo kostymér Theodor Pištěk. Amadeus rozhodně patří mezi evergreeny, které stojí za to vidět.

Pianista (Roman Polanski, 2002)

Pokud si chcete ve filmové podobě poslechnout Chopinovy skladby, můžete si pustit Pianistu od režiséra Romana Polanského. Příběh vypráví o významném polském klavíristovi židovského původu, který proslul interpretacemi Chopinových skladeb, Wladyslawu Szpilmanovi. Během druhé světové války se ale z nadaného umělce stane nechtěný jedinec. Začne nosit Davidovu hvězdu, jeho rodině dochází jídlo a musí prodat i piáno. Dojemný příběh, který se nese v typicky Polanského ponuré náladě, byl oceněn třemi Oscary, mimo jiné i za nejlepší mužský herecký výkon pro Adriana Brodyho.

Ray (Taylor Hackford, 2004)

Od vážné hudby se přesuneme k jazzu, gospelu a rock'n'rollu. Kdo by neznal ikonického Raye Charlese. Jeho životní osudy si můžete připomenout ve snímku Ray. Režisér Taylor Hackford patnáct let studoval tvorbu tohoto významného hudebníka, až poté vznikl jedinečný životopisný snímek. Nadaného jazzmana ztvárnil Jamie Foxx, (který si zahrál například i v Nespoutaném Djangovi), jenž za svůj výkon získal i Oscara (druhého dostal Ray za střih), Zlatý Glóbus i cenu BAFTA. 

Walk the Line (James Mangold, 2005)

Johnny Cash patřil nejen mezi nejznámější country zpěváky, ale obecně mezi nejvýznamější hudebníky americké scény. Stal se inspirací pro rockery, punkery, country zpěváky i rapové hvězdy, a jako správný umělec získal nehynoucí slávu a prošel se i po naprostém dnu. Snímek o jeho životě Walk the Line je známý zejména pro dva skvělé herecké výkon. Slavného zpěváka si zahrál Joaquin Phoenix, který za svůj výkon získal Zlatý glóbus i cenu Grammy za soundtrack k filmu. Jeho ženu zpěvačku June Carter potom ztvárnila Reese Witherspoon, kterou kromě Zlatého glóbu ocenily poroty i cenou BAFTA a Oscarem.

Control (Anton Corbijn, 2007)

Skupina Joy Division za čtyři roky existence vydala pouze dvě studiová alba, vzrůstajcí slávu totiž přerušila smrt frontmana kapely Iana Curtise. Jejich krátký, ale dramatický osud zfilmoval režisér hudebních videoklipů Anton Corbijn. Mimo to Corbijn pracoval jako fotograf nejen Joy Division, ale i U2 nebo Depeche Mode. Ačkoli je Control natočený podle knižní předlohy Curtisovy manželky Deborah, mohl režisér zapojit do filmování i své osobní zkušenosti s kapelou. Typickou nostalgickou a depresivní atmosféru snímku, kterou vždycky vyvolávala i sama kapela, pak doplňují jejich nejznámější písně a také to, že snímek je černobílý.

Nowhere Boy (Sam Taylor-Johnson, 2009)

Ke konci výčtu se zase vrátíme na jeho začátek, a s tím i na začátek působení kapely Beatles. Jaké bylo dětství Johna Lennona? Jak se k němu chovali rodiče? Jak se dostal k hudbě? Jak se spřátelil s Paulem? Na tyhle otázky odpovídá životopisný snímek Nowhere Boy založený na biografii Lennonovy nevlastní sestry Julie Bardové. Kluka, ze kterého kdysi omdlévaly tisíce žen, si zahrál Aaron Taylor-Johnson, kterého mohou filmoví fanoušci znát třeba z několika Marvelovek nebo ze snímku Kick-Ass. Podívejte se, jak to z liverpoolskou kapelou vlastně začalo, ještě než zažijete jejich Perný den.

Love and Mercy (Bill Pohlad, 2014)

Pomyslnými rivaly Beatles se potom stali američtí The Beach Boys. Nejznámější představitelé tzv. surf rocku, tedy rockového žánru, který kombinuje surfovou hudbu a rock'n'roll, se nejdříve proslavili písničkami o holkách a rychlých autech, ale o pár let později vydali nejoceňovanější desku Pet Sounds. Frontman Brian Wilson se ale se slávou nedokázal vyrovnat a v osmdesátých letech se z něj stal duševně nemocný člověk. I přesto se ale dokázal seznámit s mladou zpěvačkou a okouzlit ji, jak vám ukáže Love and Mercy.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!