Sjetý Sherlock Holmes hledá svůj Podivuhodný případ v Divadle Na zábradlí

Sjetý Sherlock Holmes hledá svůj Podivuhodný případ v Divadle Na zábradlí80%

Sherlock Holmes o své genialitě už přesvědčil čtenáře románu, fanoušky filmu i seriálové adaptace. Co ale tento povedený detektiv dělá v čase, kdy (jak se říká) „není do čeho píchnout“? Nová inscenace v divadle Na Zábradlí řeší Holmesův neexistující případ století, a nebude to zrovna v neposkvrněných rukavičkách.

Období britské imperiální velkoleposti, éra viktoriánská. Doba, kdy černoši, Indové, Poláci, gayové a ženy věděli, kde je jejich místo - totiž na dně společenské hierarchie. Byla to ale hlavně doba, kdy všudypřítomný zločin a jeho zápletky poskytoval potravu mozku jednoho nezapomenutelného génia - Sherlocka Holmese.

Bez zločinu byl Holmes jako ryba bez vody. A právě jeho psychické i fyzické strádání během poklidných dní bez tajuplných případů se stává předmětem bádání v novém představení, které v říjnu spatřilo jevištní světla v Divadle Na zábradlí.

Žádné zprávy? Žádná vražda?

Bohužel, pane…

Nejde mi o to, aby tady bylo bezpečněji. O to mi vůbec nejde! Spíš naopak!

Zatímco se diváci usazovali na svá místa, v popředí jeviště již na freudovské pohovce vyčkával Holmes (Honza Hájek) na svůj první výstup. Na lenošce setrvává po celou dobu představení, kdy průběžně procitá z drogového opojení, do kterého se ze zoufalého nedostatku zločineckých rovnic a nerovnic sám uvrhl.

Jeviště rozdělené do pomyslných tří scén ovšem poskytuje prostor pro další linii příběhu - pouze o pár "poschodí" výše tak diváci nahlédnou pod idylický povrch jedné rodiny z vyšších kruhů, kde perverzní Rucastle (Jakub Žáček) věnuje sexuální pozornost své vlastní dceři Alici (Johana Matoušková) a přitom svou novomanželku (Petra Bučková) zanechává nenaplněnou a zoufale toužící po dítěti. Jsou rodinné peripetie s tragickým koncem pouhým Holmesovým přeludem vyvolaným drogovými koktejly, anebo se za zavřenými dveřmi jednoho domu odehrává něco skutečně zvráceného a tragického?

Tento případ není tak prostý, milý Watsone...

Inspirací pro adaptaci byla pro režiséra Davida Jařaba povídka Dům u měděných buků od Arthura Conana Doyla. Svou pozornost ovšem režisér nevěnuje tolik řešení samotného (podivuhodného) případu, jako spíše hlubinnému bloumání Holmese ve svém vlastním podvědomí. Zatímco všichni opěvují jeho genialitu a analytické schopnosti, Jařabův Holmes je spíše ukázkou ryzího sociopata, který se díky své "kriminální obsesi" a sebetrýznivé introspekci sám stává případem pro psychoanalytika

Holmes by ovšem nebyl nic bez svého doktora Watsona (Miloslav König). Tento Sherlockův platonický milovník vystupuje jako uťápnutý muž, kterého nikterak nesužuje nedostatek zločinnosti - naopak se může konečně věnovat své drahé novopečené polovičce (Barbora Bočková), která je ztělesněným obrazem morálnosti opravdové viktoriánské ženy.

Oproti tomu rodina Rucastlových sice působí navenek idylicky, pod jejím povrchem je ovšem bobtná perverze a násilí. Jakub Žáček v roli pána domu zpočátku vystupuje nejistě, jakmile ale poprvé naplní svůj skutečný chtíč, projevuje se mrazivě démonicky. Jeho pantomimické scény s Petrou Bučkovou jsou samy o sobě uměleckým obrazem, maskou zakrývající skutečné zlo.

Jaký protimluv. Svobodná žena. Tohle je Británie, má drahá. Tady žena nic neznamená. Je jenom majetek, který se dědí z otce na manžela.

Podivuhodný případ pana Holmese není jen o hledání zapeklitého případu. Inscenace nám dovoluje alespoň nahlédnout do společenského postavení žen a cizinců viktoriánské doby, je reflexí nadřazenosti bílých anglických mužů, jimž mohla projít i vražda.

Komické odlehčení v tomto duchu přináší sluha Nadjib (Ivan Lupták), který neváhá vyvolávat kontroverze svými rasistickými a xenofobními prohlášeními, byť je sám přistěhovalcem afgánského původu. Jeho konzervativní názory působí jemně řečeno politicky nekorektně, nejen v tom tkví velká přednost Podivuhodného případu - je totiž nečekanou paralelou k dnešní anglické i celoevropské společnosti.

Foto: Divadlo Na zábradlí

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na zábradlí nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Na zábradlí

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!