Praha ožije středoevropskou kinematografií. Mezinárodní filmový festival 3Kino představuje program i hosty

Praha ožije středoevropskou kinematografií. Mezinárodní filmový festival 3Kino představuje program i hosty 

Kina Atlas a Evald přivítají ve dnech 1. až 8. listopadu 2018 pátý ročník filmového festivalu 3Kino, který přináší českým divákům to nejlepší ze současné kinematografie Visegrádské čtyřky. V průběhu osmi dnů představí více než 40 filmů a 30 hostů ze čtyř zemí. Festival zahájí premiéra road movie Trenérova dcera talentovaného polského režiséra Łukasze Grzegorzka.

Mezinárodní filmový festival 3Kino si za čtyři roky působení získal prestiž nejen mezi odborníky, ale také v řadách festivalu. Letošní ročník se uskuteční od 1. do 8. listopadu v kině Atlas a Evald a nabídce přes čtyřicet filmů. Festival přivítá také celkem třicet hostů ze čtyř zemí.

„Pátý ročník je dalším důkazem stoupající obliby tohoto festivalu, jehož délka se vyšplhala z pěti na osm dní, a to proto, že o festival je velký zájem nejen z řad diváků, ale i hostů, kteří projevili přání festival navštívit,“ říká ředitel festivalu Vavřinec Menšl.

Festival 3Kino letos zahájí road movie ze světa tenisu Trenérova dcera. Snímek přijede představit režisérsko-producentská dvojice Łukasz Grzegorzek a Natalia Grzegorzek. Premiéra v českých kinech bude teprve druhou zahraniční projekcí filmu, v Polsku vstoupí do kin až v březnu 2019.

To nejlepší z české, polské, maďarské i slovenské kinematografie

Polsko na festivalu zastoupí populární herec Olgierd Łukaszewicz, který v české premiéře představí dlouho očekávaný film Jako pes s kočkou režiséra Janusze Kondratiuka, v němž ztvárnil jednu ze dvou mužských hlavních rolí. Příběh inspirovaný skutečnou událostí je hořkosladkým obrazem rodinných vztahů.

Filmy Vzpomínka na léto a Joanna doprovodí herečka Urszula Grabowská. Ta si za výkon v dramatu Joanna, ve kterém ztvárnila ženu toužící po dítěti a návratu ztraceného partnera ve druhé světové válce, odnesla cenu Polské filmové akademie „Orel“ (polská obdoba Českých lvů) pro nejlepší herečku v hlavní roli.

Objevem festivalu a polské kinematografie této sezóny je snímek Vztek, který uvede režisér Michał Węgrzyn. Ve zdánlivě nenápadném filmu je hlavní hrdina během krátké doby konfrontován s řadou nečekaných a nebezpečných situací, které převrátí jeho život. Již podruhé navštíví festival režisér a kameraman Adam Sikora se svým nejnovějším režijním počinem Autsajder, ve kterém se student umění Franek náhodou zaplete do praktik děsivého totalitního zřízení.

Řadu vynikajících kinematografických počinů nabídne i Česko či Slovensko

Z české kinematografie se můžeme těšit na předpremiéru filmu Chvilky, vyprávějící o lásce, bolesti, oddanosti, ale také o naději, že člověk dokáže svá zranění přeměnit v sílu. Snímek citlivě zachycuje nástrahy rodinného života, které komentuje s humorem, pochopením a neobyčejně vyvinutým citem pro situace. Debatovat s diváky budou jeho tvůrci: debutující režisérka Beata Parkanová a herečky Jenovéfa Boková a Alena Mihulová.

Slovensko je zastoupeno biografickým snímkem Varga režisérky Soni Maletz o nedávno zesnulém slovenském hudebníku Mariánu Vargovi. Z maďarské produkce se objeví hned čtyři novinky letošní sezóny. V dramatu Genesis se propojí tři odlišné příběhy a jeden zločin. Nejupřímnější a nejdrsnější maďarský snímek posledních dvaceti let Kojot je o hledání svého místa na světě, romance Rozkvetlé údolí vypráví příběh mladého mileneckého páru na útěku, jež touží po svobodě.

Čtveřici uzavírá snímek Řezník, kurva a jednooký muž o rozčtvrceném řezníkovi, který umírá pro lásku. Režisér János Szász (vítěz festivalu v Karlových Varech v roce 2013 za film Velký sešit) ho zahalil do černobílého hyperrealistického až manýristického hávu a nechal tak vyniknout dobovou atmosféru ve všech chytrých i nechutných detailech.

Vstupenky na jednotlivé filmy v rámci MFF 3Kino jsou za jednotnou cenu 90 Kč. 3Kino poskytuje vstupenku i na celý festival za cenu 600 Kč, kterou je možno získat na vyžádání u organizátorů festivalu na e-mailu info@3kino.cz. Vstupenky na projekce budou v prodeji na pokladnách kin Atlas a Evald nebo na jejich webových stránkách.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Atlas

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!