Poselství skryté pod omítkou starých domů nabízí výstava Památníku ticha

Poselství skryté pod omítkou starých domů nabízí výstava Památníku ticha  

Ve výroční den prvního pražského židovského transportu, který vyjel 16. října 1941 z nádraží Praha-Bubny, zahájili organizátoři Bubnování pro Bubny a zástupci chystaného Památníku ticha výstavní projekt Fotbal ve století faulů. Jeho součástí je i interaktivní výstava Paměť města v osobních příbězích sportovních hvězd.

Do výstavy Paměť města v osobních příbězích sportovních hvězd se může zapojit i veřejnost. Na území Letné, Bubenče a Holešovic vyrostly infopanely, které přináší osudy pozoruhodných domů, fotbalových hvězd, architektů i dalších obyvatel. Organizátoři vyzývají veřejnost, aby doplnila bílá místa v příbězích lidí, kteří na těchto místech bydleli před nimi. Poskytnout mohou rodinné archivy, fotografie i pouhé vzpomínky.

Ptáte se, co má společného právě fotbal s Památníkem ticha, který by měl proměnit nádraží Bubny v moderní prostor pro veřejný dialog? „Tehdejší obyvatelé města, mezi nimi i stavitelé, architekti či slavní fotbalisté, zde v různých dobách prožili velké příběhy,“ vysvětluje duchovní otec Památníku ticha Pavel Štingl, „budovy jsou svědectvím unikátního multikulturního soužití Čechů, pražských Němců a obyvatel židovského původu, které dokumentuje zaniklou atmosféru a identitu metropole.“

Právě z pražských Bubnů byly do Terezína spolu s téměř padesáti tisíci občany deportovány také některé hvězdy letenských stadionů. Organizátoři chtějí prostřednictvím výstavy přinést poselství skryté pod omítkou starých domů. Pracují s vrstvami paměti ve městě, které začíná odkrývat zapomenutá svědectví svých domů. K tomuto účelu instalují organizátoři prototypy výstavních panelů na vybraná místa. Dva se nachází v Erhartově cukrárně v ulici Milady Horákové, jeden v Kavárně Liberál na Řezáčově náměstí. Postupně bude ale infopanelů přibývat.

Výstavní projekt Fotbal ve století faulů vyvrcholí sice až na jaře 2019, ale již nyní otevírá dialog o současných xenofobních projevech na fotbalových stadionech. „Neonacismus v řadách rowdies je v současnosti celoevropským problémem. Základní metodou budoucího Památníku ticha je práce s paralelami různých časů,“ vysvětlují organizátoři, „tento výstavní a komunikační experiment slaví dramatické příběhy různých časů jako závažná mementa současných sociálních jevů.“

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!