Halloween aspiruje na nejpříjemnější hororové překvapení roku

Halloween aspiruje na nejpříjemnější hororové překvapení roku90%

Pokračování slavného slasheru Halloween z roku 1978 vzniklo nespočet, v čem by tedy další mělo být jiné? Sequel v režii Davida Gordona Greena má propracované dialogy, skvělé herce a gradující napětí.

Kdo u sequelu dnes už kultovního hororu Halloween očekával neúspěch, bude příjemně zaskočen. Kdo tipoval průměrný slasher, bude také. Do konce roku sice zbývá ještě více než deset týdnů, už teď lze ale bez nadsázky říci, že jde o jeden z nejpovedenějších filmů tohoto žánru v letošním roce.

Sledujeme události 40 let poté, co duševně nemocný Michael Myers (Nick Castle) utekl z psychiatrické léčebny a zavraždil několik mladých dívek během Předvečera svátku Všech svatých. Jedinou přeživší po sérii vražd je nyní už babička Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), která se na Michaelův návrat intenzivně chystá celé dekády. Pořídila si značnou munici, opevňuje dům a marně přesvědčuje svou skeptickou dceru Karen (Judy Greer) a tolerantnější vnučku Allyson (Andi Matichak), že svět není zrovna přívětivé místo.

Laurie je pevně rozhodnutá vzít spravedlnost do svých rukou a sprovodit ze světa muže, který jí způsobil celoživotní trauma. Příležitost se jí naskytne na čtyřicáté výročí tragédie, den před 31. říjnem, kdy dojde k havárii autobusu, jenž měl Michaela společně s dalšími pacienty převézt do nového ústavu. Chladnokrevné řádění zabijáka v pověstné masce je na spadnutí.  

Film však kromě Lauriina paranoidního chování nabízí několik dalších rovin. Příběh sledujeme i z pohledu dvojice investigativních novinářů, kteří se snaží pochopit Michaelovu chorou mysl, nebo očima vrahova lékaře Sartaina (Haluk Bilginer), který ho po celou dobu jeho hospitalizace pozoroval a nedokázal se ubránit zvrácené fascinaci jeho zločiny. 

Rhian Ress v roli investigativní novinářky ve snímku Halloween. Foto archiv CinemArt

O úspěchu pokračování leccos naznačuje už počet autorů scénáře. Kromě režiséra Greena se na něm podíleli další čtyři lidé včetně autorů původního snímku. Více hlav víc ví a výsledkem je scénář, který má hlavu a patu a duchaplné dialogy. Originál nekopíruje, pouze z něj převzal známou melodii Johna Carpentera, která v lehce zmodernizované verzi od skladatelova potomka Codyho Carpentera a syna kytaristy z The Kinks Daniela A. Daviese k aktuálnímu filmu skvěle pasuje.

Nové, vyspělé zpracování postrádá hluchá místa v ději a každý krok protagonistů je opodstatněný. Tvůrci se nedopustili žánrových klišé ani nesrovnalostí, lekačky jsou dobře rozmístěné a až na výjimky, které se objevily v traileru, nečekané. Výborné stálice Jamie Lee Curtis a Nicka Castla doplňují v jejich boji na život a na smrt další kvalitní herci, z nichž předvedl zdařilý výkon především Haluk Bilginer v roli psychiatra.

V čem tkví Michaelova nesmrtelnost a nezměrná síla, to se ani tentokrát nedozvíme. Halloween přesto ve více ohledech předčí svého předchůdce z roku 1978 – chabé pokusy o pokračování během uplynulých čtyřiceti let netřeba zmiňovat.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Halloween

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!