Nová expozice meziválečného umění a pět vernisáží. Opening '18 v Národní galerii v Praze už za týden

Nová expozice meziválečného umění a pět vernisáží. Opening '18 v Národní galerii v Praze už za týden 

Podzimní výstavní sezónu zahájí Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci již v úterý 23. října. Kromě pětice výstavních projektů se otevře také zbrusu nová expozice, která vznikla u příležitosti stého výročí vzniku Československa a představí umění v prvorepublikové éře.

Na slavnostním Opening '18, který bude veřejnosti přístupný zdarma, se otevře celkem pět nových výstav ve Veletržním paláci. Se stým výročím vzniku republiky volně souvisí výstava s názvem Pravda vítězí(vá)! Obrazy nejen z českých dějin. Jejím záměrem je přiblížit umělecké stereotypy, které se pojí se zachycováním historických událostí. K vidění budou různé letáky nebo ilustrace mimo jiné od Josefa Váchala či Mikoláše Alše.

Projekt mladé vizuální umělkyně Valentýny Janů v rámci Introduction pojmenovaný I’m sry zavede návštěvníky do prostoru, v němž si uvědomí své špatnosti. Schodiště paláce ožije videem islandského performera Egilla Sæbjörnssona s názvem The Stairs.

V nové expozici 1918–1938 nebudě chybět obraz Paula Gauguina Útěk z roku 1902. Foto archiv NGP

Devátou částí cyklu Moving Image Department se stane společný projekt českého umělce Romana Štětiny a chorvatského autora Damira Očka, v němž zkoumají chování jazyka, jeho vzorce jednání a schopnost vyvolat akci.

Z paláce Kinských se do Holešovic přesouvá sbírka asijského umění, která zde bude prezentována v takzvaném otevřeném depozitáři neboli Schaudepotu. Ten zpřístupňuje více než 600 děl k bezprostřednímu studiu, a to díky jejich umístění ve skleněných vitrínách, které umožňují trojrozměrný prostorový pohled.

Ke stému výročí vzniku republiky se ve 3. patře otevře dlouhodobá expozice 1918–1938. Kromě obrazů a soch z meziválečného období zde budou k vidění také ukázky tehdejší knižní grafiky či designu. Zahrnovat bude i díla proslulých zahraničních výtvarníků, třeba Vincenta van Gogha, Pabla Picassa nebo Clauda Moneta.   

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie - Veletržní... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!