Často trapný, občas vtipný, ale vždycky bizarní výlet na Mars společně s herci Vosto5

Často trapný, občas vtipný, ale vždycky bizarní výlet na Mars společně s herci Vosto540%

Mars se točil v Utahu v simulátoru života na Marsu. Nejlepší herecký výkon v něm podává neherec, architekt vesmírných systémů Ondřej Doule. Navíc divákovi není celou dobu jasné, jestli se má smát, nebo odejít. Nakonec se prostě musíme smířit s tím, že existují i u nás filmy, které nebyly stvořeny k pochopení.

V době, kdy už lety na Mars vyšly z módy, se na něj vydává ta nejpodivnější skupinka, jakou si umíte představit. Kromě kapitána a jeho pravé ruky Terezy Nvotové, kteří mají intimní vztah, do ní patří dvojice vdavekchtivých pracháčů, modelka přesvědčená o tom, že je to reality show, a nakonec se k nim přidá i zastaralý robot Bot.

Neherec v roli robota exceluje

Bot je zároveň asi jediná postava, u které by se snad většina diváků shodla, že byla svým způsobem zajímavá a vtipná. Zastaralého robota, který neví, co znamená láska, si přitom zahrál neherec architekt vesmírných systémů Ondřej Doule. Ne, to není vtip, jen další bizarnost Marsu. Jeho kostnatý herecký výkon, který by nikde jinde neprošel, se ke všemu  k postaršímu, zrezivělému robotovi skvěle hodí. Navíc právě díky/kvůli Doulovi celý tenhle zvláštní Mars vznikl.

Právě Ondřej Doule si totiž zažádal, aby se na simulátoru života na Marsu v Utahu mohl točit film. A vesmíre div se, oni mu to povolili. Tak začal vznikat unikátní projekt, dokonce první celovečerní hraný film, který v tomhle místě byl natočen. Možná proto Mars působí, jako by byl vytvořen, protože tvůrcům dovolili točit na tak zvláštním místě. Jeho hlavním úkolem totiž určitě není pobavit, většina vtipů je spíš trapná, zejména humor typu „Češi neumí anglicky.“ Zápletkou, která v podstatě neexistuje, diváky taky neohromí. Nicméně prostředí je na pozadí vší té bizarnosti opravdu nadpozemské.

Pochopil život na Marsu vůbec někdo?

Je ale jeho pointou, že lidé už neumí navazovat vztahy? Že je pro ně důležitý pouze sex? Že za peníze si koupí všechno? Že společnost spěje do záhuby i na Marsu? Taky je možné, že je to filmový experiment, který ještě naše generace nedokáže docenit, podobně jako na tom kdysi byli avantgardní umělci. Nebo prostě snímek Benjamina Tučka nemá žádné vysvětlení a má jen dráždit všechny diváky světa? 

Každopádně, pokud se o Marsu chcete pobavit s přáteli v hospodě nebo s kolegy v práci, musíte ho vidět. Ne, protože je to skvělá podívaná, spíše naopak, ale protože si na něj nelze udělat názor podle recenzí nebo hodnocení známých. Naprosto bizarní komedie je chvílemi vtipná, jindy zase nadmíru trapná, a dohromady tvoří asi jeden z nejzvláštnějších filmů, které letošní český filmový trh nabídl.

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Mars

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!