Festival bollywoodských filmů hledal Tajnou Superstar a zaplnil indickou atmosférou kino Světozor

Festival bollywoodských filmů hledal Tajnou Superstar a zaplnil indickou atmosférou kino Světozor80%

To nejlepší z indické kinematografie nabídl v termínu od 10. do 14. října svým návštěvníkům Festival bollywoodských filmů. Indickou kulturu si mohli užívat nejen na stříbrných plátnech, ale rovněž jedinečnou výzdobou a tematickou tržnicí. Pro milovníky jídla byly připraveny také vybrané indické speciality.

Festival bollywoodských filmů zahájil ve středu 10. října snímek Secret Superstar od režiséra Advaita Chandana. Příběh vyprávějící o patnáctileté Insii je pohádkový, nereálný a místy až kýčovitý, přesto poutavý, nesmírně lidský a vedle pohádkové linky řešící také závažné společenské problémy, jako je třeba domácí násilí. Navíc přináší vhled do života ´běžných´ indických rodin.

Snem patnáctileté dívky Insie je stát se slavnou zpěvačkou. Přestože je hudebně velmi nadaná, dát vědět o svém talentu nemá jak. Její otec totiž hudbu považuje za vrtoch a požaduje, aby se naplno věnovala studiu. Po skončení školy totiž musí spolu s ním odjet z Indie, aby se vdala za předem vybraného ženicha. Mezitím musí Insia spolu se svým bratrem přihlížet tomu, jak soustavně mlátí a psychicky šikanuje jejich matku. Insia se svého snu však nevzdává. Mimo jiné i kvůli tomu, že vidí v hudební kariéře možnost, jak svou negramotnou matku zachránit od života s despotickým manželem.

Když dostane od matky notebook, začne nahrávat svá pěvecká čísla na YouTube. Má to ale háček. Aby ji otec nepoznal, zpívá v burce. Přestože ji tedy postupně začne obdivovat celá Indie, nikdo neví, že je majitelkou výjimečného hlasu právě nenápadná studentka. Cesta za dosažení hvězdného úspěchu je místy až směšně jednoduchá, jindy plná překážek, avšak po celou dobu nesmírně poutavá. Nechybí dramatické scény, líbivé písničky ani správná bollywoodská show, z níž si tvůrci nebojí dělat srandu.

Ve snímku Secret Superstar si tak přijdou na své téměř všichni – milovníci pohádek, dramat i ti, kteří mají rádi, když se filmaři věnují závažným společenských problémům. Těch řešil film hned několik. Přestože může jít na první pohled na až přehnanou splácaninu nejrůznějších žánrů, opak je pravdou. Tvůrci dokázali příběh seskládat tak, že působí skutečně vyváženě.

Festival bollywoodských filmů si tak nemohl pro svůj zahajovací večer vybrat lepšího díla. Výběru indických snímků si však mohli zájemci užívat i následující tři dny. Mimo jiné i filmu Tiger Zinda Hai, který jsme pro vás také zrecenzovali.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!