FAMUFEST bude letos oslavou různorodosti, jeho symbolem se stal most

FAMUFEST bude letos oslavou různorodosti, jeho symbolem se stal most 

Do pětatřicátého ročníku FAMUFESTU se přihlásilo celkem 77 snímků, které spojuje téma mostu. „Most je klíčová stavba v celém společenském kontextu. Postavením mostu vytváříme nové cesty mezi dvěma odlišnými elementy," vysvětluje výběr tématu ředitelka festivalu Adéla Boháčová. Filmy budou tentokrát soutěžit v patnácti kategoriích, letos poprvé dostanou i cenu za nejlepší scénografii.

FAMUFEST, který představuje tvorbu studentů filmové školy, se tentokrát bude konat od 6. do 10. listopadu. Vyhlášení těch nejlepších proběhne 9. listopadu v Bio Oku. 

Hynek Bočan v čele poroty

Vítěze bude vybírat pětičlenná porota. "Při jejím výběru jsme se snažili o různorodost - profesní, věkovou a genderovou. Doufám, že při hodnocení dojde k propojení těchto rozdílných prvků, a vznikne tak jedinečný náhled na letošní soutěžní filmy," vysvětluje Boháčová.

Povede ji režisér Hynek Bočan, kterého mají filmoví fanoušci spojeného zejména se Zdivočelou zemí a pohádkou S čerty nejsou žerty. Snímky společně s ním budou hodnotit dramaturgyně festivalu Anifilm Malvína Balvínová, producentka (například filmu Hořící keř) Pavla Janoušková Kubečková, střihač dokumentu King Skate Šimon Hájek a filmový teoretik a pedagog na Univerzitě Palackého Petr Bilík.

"Studentské filmy dávají nahlédnout, kdo má talent vyprávět nebo skvělé obrazové vidění, tedy kdo je příslibem pro celá následující desetiletí. Vždy jsem se snažil studentské filmy sledovat a u nejlepších z autorů dovozovat, jaká bude jejich kariéra," odpovídá Bilík na to, proč se rozhodl v porotě zasednout.

Filmy mohou získat ocenění v celkem patnácti kategoriích, mezi ně patří například cena za nejlepší film, nejlepší režie hraného, ale také dokumentárního nebo animovaného filmu, nebo za nejlepší střih, kameru, zvuk, realizovaný či nerealizovaný scénář. Letos poprvé organizátoři přidali i cenu za nejlepší scénografii. "O zařazení jsme uvažovali už delší dobu. Jednoduše je to složka, která by se neměla opomíjet. Doufáme, že se uchytí a že do budoucna přibydou nové soutěžní kategorie, například nejlepší kostýmy," říká Boháčová.

Letošní filmy spojuje most

V minulém roce se tématem FAMUFESTU stalo peklo, letos je to most. "Postavením mostu vytváříme nové cesty mezi dvěma odlišnými elementy. Na mostech se psaly dějiny, vztahují se k nim pověsti, jde o místa bojů. Most stojí na pilířích, které všechny musí být bezchybné. Obdobně funguje nejen tvorba filmu, ale i festivalu," říká Boháčová. Zároveň je pro organizátory tento ročník oslavou různorodosti a možnosti neškatulkovat.

K festivalu patří i doprovodný program, tedy koncerty a výstavy, který proběhne v Kulturním prostoru Letohradská 10 a v klubu Underground 36.

Vstupenky je stále možné zakoupit v předprodeji za 150 Kč. Na místě poté za 200 Kč (studenti a senioři) a 250 Kč (veřejnost). Jednodenní vstupenka je za 120 Kč.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!