Druhý film Reny Dumont Honza má pech se představí ve Světozoru

Druhý film Reny Dumont Honza má pech se představí ve Světozoru 

Komedie o sudetoněmeckých vztazích česko-německé režisérky a spisovatelky Reny Dumont s názvem Honza má pech bude mít premiéru 21. října v 15:30 v pražském kině Světozor.

Před dvěma lety natočila česko-německá režisérka a spisovatelka Rena Dumont krátkometrážní snímek Zkouška odvahy, který byl inspirovaný zážitky jejího dědečka z druhé světové války. Komedie získala několik ocenění na filmových festivalech. "Fajn, natočím si tedy i druhou příhodu mého dědečka, kterou mně vyprávěl," řekla si, a tak začal vznikat Honza má pech.

I ve svém druhém filmu se vrací k tématu česko-německých vztahů a ke vzpomínkám svého příbuzného. Tentokrát se ale příběh odehrává v 60. letech. Tovární zaměstnanec Hans Himmelreich z NSR je nucen pohřbít svou zesnulou sudeckou babičku a musí cestovat za železnou oponu do komunistického Československa. Navzdory předsudkům a smůle, která se mu do té doby lepila na paty, najde nečekaně štěstí a zůstává tam, odkud jeho předci přišli. "Právě předsudky považuji  za největší nepřátele člověka," vysvětluje Dumont jedno z hlavních témat snímku. 

Česká místa i tváře

Honza má pech se točil v Mnichově, ale také na německo-českých hranicích, v místech, kde dodnes najdeme dobové reálie. Ve filmu tak diváci budu moci poznat Strakonice, Katovice, Strašice i další česká městečka. Právě v Katovicích ostatně také proběhla už v červnu "Honzova" předpremiéra.

V hlavních rolích uvidíte kromě německého herce Markuse Heringa, i tuzemské tváře, například Igora Chmelu nebo Davida Prachaře. Ve snímku si zahrála i sama Rena Dumont, která bude premiéru moderovat. Promítání se zúčastní i herci. Součástí projekce bude zároveň i režisérčin debut Zkouška odvahy.

Do třetice opět humor

Režisérka se svého tématu nevzdává ani ve svém plánovaném třetím snímku. Opět se bude týkat česko-německých vztahů a i tentokrát bude v komediálním hávu. "Je důležité hledat spojení tam, kde si oba národy rozumějí," odhaluje Dumont motivaci své tvorby.

Rena Dumont se narodila v Prostějově. Roku 1986 emigrovala s rodinou do Mnichova. Absolvovala herecké studium v Hannoveru, díky tomu začala hrát v německých filmech a v divadle. Po roce 1989 hrála také v Národním divadle v Praze. Později se z ní stala i spisovatelka. Roku 2013 vydala pod nakladatelstvím Hanser Verlag první román Paradiessucher. Nyní má na kontě celkem pět knih, které jsou inspirované vyprávěním jejího prostějovského dědečka. Tyto příběhy se staly i inspirací pro oba její filmy.

Kdy a kde dávají film: Honza má pech

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!