Tip na víkend: Památky v Norimberku!

Tip na víkend: Památky v Norimberku! 

Máte chuť o víkendu vyrazit na výlet a vidět něco úplně nového? Vyměňte pražské secesní kulisy za středověké uličky a hrázděné domky Norimberku. Cesta do francké metropole Vám bude trvat pouhé 2,5 hodiny autem, nebo 3 hodiny pohodlným autobusem. S naším průvodcem nebudete potřebovat organizované prohlídky – vše důležité se dozvíte dále!

1. Císařský hrad (Kaiserburg)

Symbol Norimberku – sem prostě musíte! První zmínky o něm nalezneme už kolem roku 1050. Vládli zde Štaufové, Ludvík Bavorský, Karel IV. i král Sigismund. Hrad má i svou legendu, podobnou té české o Horymírovi a Šemíkovi. Podle pověsti zde na svém koni přeskočil hradební zeď loupežný rytíř Eppelin von Gailingen, který byl odsouzen k smrti, a dostal se tak na svobodu. Když se budete pořádně dívat – ten otisk podkovy na zdi prý najdete.
Více informací zde! (ENG) a zde! (DE)

2. Dům Albrechta Dürera (Albrecht-Dürer-Haus)

V tomto domě žil a působil nejdůležitější norimberský umělec. Je velmi hezky zrestaurovaný a  provede vás v něm dokonce umělcova manželka Agnes – opravdu osobně! Rozhodně ho navštivte, pozor: v pondělí je zavírací den (během vánočního trhu je otevřeno i v pondělí)
Více info zde! (ENG) a zde! (DE)
Mapa

3. Radniční náměstí s Krásnou kašnou a kostelem panny Marie (Rathausplatz und Frauenkirche)

Kašna z roku 1396 také patří k povinnému programu! Kdo zatočí kroužkem na mřížích, smí si něco přát. Tip redakce: Jsou tam dva kroužky a ten zlatý je ten nesprávný!  Od kašny také začínají výpravy s historickým nočním hlídačem. (více informací na úřadě pro turismus, hned za rohem) A také: Trpěliví turisté se shromažďují krátce před dvanáctou před kostelem Panny Marie (Frauenkirche), neboť s úderem zvonů se na něm objeví 7 kurfiřtů, kteří obcházejí kolem císaře Karla IV.  
Více info ke kostelu panny Marie (Frauenkirche) v češtině zde!
Mapa

4. Popravčí most (Henkerssteg)

Větší romantiku nenajdete: Při pohledu na dřevěný most z roku 1457 na vás dýchne historie. Okolí je tak malebné, ani se nechce věřit, že zde od 16. do 19. století bydlel městský kat. 
Mapa

 5. Weißgeber-Gasse

Nejhezčí zachovalá ulička v centru Norimberku, s typickými hrázděnými domy (Fachwerkhäuser), které přežily bombardování během druhé světové války. Takhle dříve vypadalo celé město!
Mapa

6. Řemeslnický dvůr (Handwerkerhof)

Zde se opravdu ocitnete v minulosti! Můžete se podívat historickým řemeslníkům přímo přes rameno a zjistit, jak se tenkrát pracovalo! 
Více info zde! (DE)
Mapa

7. Kostel sv. Sebalda a sv. Vavřince (St. Sebald und St. Lorenz)

Dvě nejdůležitější církevní památky v Norimberku. Kostel Sv. Sebalda byl založen v letech  1230/40 a je nejstarším kostelem ve městě. Magnetem pro návštěvníky je hrob patrona Norimberka svatého Sebalda. Kostel sv. Vavřince je skoro stejně starý, počátek staveb se datuje mezi roky 1243 a 1315. Stojí za vidění: Východní chór z let 1439-1477, který má nádhernou hvězdicovou klenbu.
Více info o kostele sv. Sebalda zde! (DE) Více info o kostele sv. Vavřince zde! (DE)
Mapa St. Vavřinec
Mapa St. Sebald

8. Dokumentační centrum nacismu s torzem sjezdové haly

Tady opět ožívají hrůzné vzpomínky na nacismus. V nedostavěných prostorách Colossea původně budovaného pro přehlídky, sportoviště a velkolepé akce je dnes muzeum! Tato nedokončená stavba se stala dokumentačním centrem – a jedním z nejzajímavějších muzeí v Německu vůbec! Dějiny jsou tu zpracované napínavě a rozhodně nikoho nešetří. 
Více info zde! (DE) a zde! (ENG)
Mapa

9. Norimberské podzemní chodby a sklepní vězení (Felsengänge und Lochgefängnis)

Co možná nevíte: Skoro celé Staré město je podtunelováno. Všechny chodby, štoly a sklepní systém můžete také navštívit. Uskladňovalo se tu pivo, během bombových útoků zde hledali lidé úkryt. Pod radnicí se navíc nachází vězení, které sloužilo ve středověku jako vyšetřovací vazba, kde byli vězni drženi až do vynesení rozsudku. 
Více info o podzemí zde! (CZ)
Více info o sklepním vězení zde! (DE) a zde! (ENG)
Mapa sklepního vězení
Mapa podzemí

10. Špitál sv. Ducha a Vinná stodola (Heilig-Geist-Spital und Weinstadel)

Obě budovy patří mezi nejkrásnější ve městě. Špitál sv. Ducha byl vybudován v letech 1332 až 1339 částečně přímo přes řeku Pegnitz a byl tím největším městským zařízením v péči o staré a nemocné.  Kromě toho ukrýval i říšské klenoty. Restaurace uvnitř budovy nabízí i dnes pravé francké speciality, které stojí za to ochutnat!
Vinná stodola je impozantní  dvoupatrová budova se sedlovou střechou. Jméno trochu mate: víno se tu nikdy neskladovalo. Místo toho zde dostávali jídlo chudí a nemocní, dnes je tu studentská kolej. 
Mapa Špitálu sv. Ducha
Mapa Vinné stodoly

Nevíte kam v Norimberku na nákupy nebo do restaurace? Vše se dozvíte ZDE!

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!