Šestý ročník Signal Festivalu rozzářil Prahu. Originální instalace máte možnost vidět až do neděle

Šestý ročník Signal Festivalu rozzářil Prahu. Originální instalace máte možnost vidět až do neděle 

Pokud jste ještě letošní festival světel nenavštívili, máte stále šanci. Až do nedělní půlnoci na vás čeká 22 instalací zařazených do tří tras a dvou satelitů. Ujít byste si neměli ani sobotní doprovodný program – projekt Organik v kostele sv. Salvátora a rozhovory s tvůrci instalací či živá audiovizuální vystoupení v Centru pro architekturu a městské plánování (CAMP) u Karlova náměstí.

Slavnostní zahájení letošního ročníku Signal Festivalu proběhlo na Karlínském náměstí ve čtvrtek 11. října za účasti Marty Issové, ředitele festivalu Martina Pošty a primátorky Prahy Adriany Krnáčové. Hned vzápětí měli diváci možnost zhlédnout první videomapping na průčelí chrámu sv. Cyrila a Metoděje, vytvářející jeden celek s dvanácti světelnými sochami umístěnými v prostoru před ním. Tvary světelných instalací kopírují v životní velikosti architektonické prvky, které můžeme vidět i přímo na fasádě kostela.

Organik. Signal Festival 2018.

Poté se již zástup dychtivých milovníků světla rozptýlil k okolním instalacím. V rámci karlínské trasy je bezpochyby velkým lákadlem 3D videomapping s názvem Biofilms, letos umístěný do dvora Kasáren Karlín. Pokud sem budete chtít zavítat, vstup je z ulice Křižíkova.

Fasádu nedaleké budovy Main Point Karlín rozzářila instalace Wave, tvořená sto dvaceti programovatelnými tyčemi s nejrůznějšími barevnými a světelnými efekty. V rámci placené Galerijní zóny můžete v Karlíně navštívit Hauch Gallery, v níž z 216 kusů stejnosměrných motorů, vatových kuliček a kartonových krabic vznikla instalace švýcarského umělce tvořícího pod pseudonymem Zimoun. Ta v galerii zůstává i po skončení Signal festivalu a to až do 21. října. Ujít byste si rozhodně neměli ani poslední zastavení karlínské trasy ve dvoře pavlačového domu Bar/ák. Instalace s názvem Erebus inspirovaná gravitačním polem černé díry si vás k sobě určitě přitáhne.

Hauch Gallery. Signal Festival 2018.

Trasa Centrum vede od náměstí Republiky s interaktivní instalací Touch na Ovocný trh, kde jsou vyrovnány desítky střídavě osvětlovaných reflexních směrových značek. Až mezi nimi budete procházet, možná se ani vy nevyhnete zamyšlení nad fenoménem davu, jeho snadné manipulovatelnosti a identitě jednotlivce. Ostatně … to si přesně autor instalace Ivan Kafka přál.

Na Staroměstském náměstí určitě nepřehlédnete instalaci Paralelně spolu. V historických kulisách náměstí se tyčí růžovo-modrý kruh spojující dvě poloviny automobilu. Z nich je promítán krátký film o střetu světa tzv. vyspělé civilizace s kulturami archetypálními. Vše dokresluje emotivní hudba.

Trasa dále pokračuje do areálu Klementina, kde naleznete instalace rovnou dvě. V rámci placené Galerijní zóny je to Iris - kruhová sestava zrcadel natáčením a světelnými efekty reagující na pohyb návštěvníků. Umístěná je v Zrcadlové kapli. Na venkovním dvoře zažijete Aquarium - interaktivní simulaci inspirovanou podvodním světem. Pokud chcete zjistit, jaký je náš svět z pohledu akvarijní rybičky, zavítejte právě sem. Interaktivita instalace je podpořena i mobilní aplikací New Nature určené pro chytré telefony.

Rococo. Signal Festival 2018.

V Galerijní zóně na dvoře nedalekého Clam-Gallasova paláce můžete poznat Nebe na Zemi. Na nízkém mostě se budete procházet mezi oblaky pěny evokující bílé mráčky, které se však pomocí barevných světel mohou lehce změnit v přicházející bouřku. V posledním objektu Galerijní zóny, Colloredo-Mansfeldském paláci, naleznete 124 světelných projektorů dokreslujících, společně s hudbou, architekturu a atmosféru místa. Nezapomeňte dojít až na Alšovo nábřeží, kde přímo na vodní hladině Vltavy pluje instalace Ne(u)klid.

Nedaleko Staroměstského náměstí, v kostele sv. Salvátora, se v rámci doprovodného programu můžete ponořit do specifického projektu Organik. Po vstupu do prostoru se usadíte do starých kostelních lavic a sledujete neobvykle nasvícenou chrámovou loď. Vzápětí se do prostoru zabodnou ostré proudy světel a za zvuků živě hrané varhanní hudby pročesávají prostor. Nečekejte ale žádnou “klasiku” - zvuk varhan je místy k nerozeznání od syntetizátoru, i když varhanice a skladatelka Katta opravdu hraje na autentický historický nástroj. Před oltářem je umístěna vertikální zrcadlová fólie, která již tak působivý prostor kostela sv. Salvátora opticky rozšiřuje a poskytuje tak další rozměr světelným efektům. Před ní se ponenáhlu dává do pohybu mohutné kyvadlo, které ve svém středu skrývá světelný zdroj měnící intenzitu. Zářící kyvadlo proplouvající středem chrámové lodě, společně s podmanivou a místy až strašidelnou hudbou, ve vás jistě zanechá hluboký dojem.

Erebus. Signal Festival 2018.

Na trase Vinohrady je již tradičně největším lákadlem videomapping na kostel sv. Ludmily. Letos vás však možná více než samotná projekce zaujme intermezzo - čas odpočítávání mezi jednotlivými projekcemi, který je vyplněn videomappingem připomínajícím hru pinball. Z oken chrámu tak vypadávají pestrobarevné kuličky hledající si svou cestu mezi ozubenými kolečky a nejrůznějšími překážkami. Další instalace najdete například v sadech Svatopluka Čecha, na náměstí Jiřího z Poděbrad a v Mahlerových a Riegrových sadech.

Letošní Signal Festival můžete navštívit až do neděle 14. října. Všechny venkovní projekce a instalace nově končí již ve 23 hodin, objekty v Galerijní zóně jsou přístupné do půlnoci.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!